Allergisk konjunktivitis hos børn

Indholdet

En af manifestationerne af allergi hos børn kan være udviklingen af ​​konjunktivit. Især ofte udvikler den sig i krummer i det første år af livet. Lyse symptomer på sygdommen forårsager alvorlig ubehag for barnet. Sen hjælp kan føre til livstruende komplikationer.

Hvordan udvikler den sig?

Starten af ​​betændelse begynder efter eksponering for en provokerende faktor. For denne sygdom er en sådan provokatør et fremmed stof - et allergen. Børns allergiske reaktioner er ret akutte og hurtige. Alle kliniske symptomer kan forekomme inden for få timer efter sygdommens begyndelse.

Oftest forekommer allergisk konjunktivitis, når den er i kontakt med pollen eller på blomstringen af ​​forskellige planter. Topincidensen ses i løbet af foråret og sommeren. Hvert andet barn, der har tendens til allergiske reaktioner, kan opleve forværring under blomstringen. Sygdommen udvikler sig meget hurtigt. Bogstaveligt talt, inden for få timer fra det øjeblik allergenet ramte, vises de første kliniske manifestationer af sygdommen.

En anden lige så almindelig årsag til allergisk conjunctivitis er intoleransen af ​​visse fødevarer. Hvis barnet er allergisk overfor citrusfrugter eller fisk og skaldyr, så kan han også have alle symptomer, der er karakteristiske for inflammatorisk øjensygdom. Dette skyldes den hurtige udbredelse af betændelse i hele kroppen.

I langt færre tilfælde allergisk conjunctivitis børn kan udvikle sig ved at indånde dampe fra forskellige kemikalier. Dr. Komarovsky bemærker, at den mest almindelige årsag til sådanne former for sygdom kan være kontakt med klæbemidler. Børn i uddannelsesinstitutioner er ikke forsikret mod udvikling af en lignende allergisk reaktion.

Børn, der ikke tåler husholdningsstøv eller husholdningsstøvmider, kan opleve allergisk konjunktivit under søvn eller simpelthen i en barneseng. Faktum er, at flåter ofte lever i puder. Hvis du ikke regelmæssigt holder en særlig desinfektionsbehandling, kan de formere sig meget hurtigt og føre til udviklingen af ​​disse allergiske reaktioner. Dette gælder især for småbørn og spædbørn.

Om sommeren kan bittens bites, hveps og andre forskellige insekter være kilder til allergi. Gift, som de udsender ved kontakt, er meget farligt for en lille organisme. En lang række biologisk aktive stoffer indeholdt i det på kort tid forårsager hele kaskade af allergiske reaktioner hos en baby. Symptomer vises hurtigt og kræver øjeblikkelig hjælp.

Alle allergiske reaktioner (uanset faktor provokatør) har fælles kliniske manifestationer.. Hos babyer i forskellige aldre kan de manifestere sig på flere forskellige måder. På svækkede og nyfødte børn allergier fortsætter normalt meget lysere og tungere. For babyer med et godt niveau af immunitet kan sygdommen manifestere sig i en mild grad og være ret velkontrolleret.

Vigtigste symptomer og tegn

Hvis der opstår en allergi hos et barn, forekommer konjunktivitis ret hurtigt. Denne ugunstige sygdom medfører meget ubehag i barnet.Som regel går ikke mere end 24 timer fra det øjeblik, hvor den provokerende faktor når udviklingen af ​​den inflammatoriske proces i øjnene.

De mest almindelige symptomer på conjunctivitis er:

 • Alvorlig rødme. Det mindste vaskulære øje på grund af den inflammatoriske proces stikker stærkt ud. I alvorlige tilfælde kan man selv se en blødning i øjet, men det er ret sjældent. Det berørte øje ser ikke den bedste vej mod baggrunden af ​​øjenlågsødem. Processen er tosidet. Skader på kun ét øje i allergisk konjunktivitis sker ikke.
 • Følelse af "sand" i øjnene eller fremmedlegemet. Det hyppigste symptom på conjunctivitis. Barnet, der føler et fremmedlegeme i øjet, forsøger at blinke oftere for at fjerne det. Dette bringer barnet kun midlertidig forbedring.
 • Alvorlig rive Det sker hele dagen. Ved allergisk konjunktivitis er udladningen som regel let og udskilles i store mængder. Pus i den klassiske version af sygdommen sker ikke. Suppuration udvikler sig kun, når den tilslutter sig den smitsomme allergiske proces. bakteriel flora.
 • Hævelse af øjenlågene. Den allergiske proces fanger ikke kun slimhinden, men også alle øjets strukturer som helhed. Øjenlågene svulmer og svulmer. Det bliver svært for babyer at åbne og lukke øjnene. Forsøg på at gøre dette giver en udtalt smerte.
 • Karakteristisk udseende. Et barn med en allergisk reaktion ændrer ansigtsegenskaber. Det bliver puffet, med en rød tinge. Stærkt hængende hævede øjenlåg giver et sultet blik på ansigtets udtryk. I nogle tilfælde kan læber og tunge også svulme. Med denne sygdomsudvikling er det nødvendigt at behandle babyen straks. Hvis barnet har hævet ansigt, skal du straks ringe til en ambulance.
 • Adfærdskodeks. Børn i den akutte periode er meget træg, forlade deres yndlingsretter. Almindelige aktiviteter, der bragte dem glæde, er ikke længere behagelige. Børn græder, lunefuldt. Små børn bliver ofte spurgt "på håndtaget."

Alle symptomer på allergisk konjunktivitis opstår på omtrent samme tid. Om nogle få timer forøges sygdommens kliniske manifestationer. Hvis barnet ikke bliver hjulpet i tide, kan konsekvenserne være farlige og endog livstruende. I mange tilfælde kræves en øjeblikkelig diagnose og recept på et behandlingskompleks.

Hvilke tests er nødvendige?

De mest almindelige tegn på konjunktivitis giver lægerne mulighed for hurtigt og korrekt at foretage en nøjagtig diagnose. I tilfælde af en allergisk reaktion og udviklingen af ​​inflammatorisk øjensygdom kræves der dog yderligere laboratorietests.

En af de vigtigste er et komplet blodtal. Denne rutine test giver dig mulighed for at angive sygdommens sværhedsgrad. Alvorlig eosinofili (øget eosinofilniveau) indikerer udviklingen af ​​en allergisk reaktion. En sådan simpel (men informativ) test gør det muligt at skelne allergier fra bakterielle eller viral varianter af conjunctivitis.

For at bestemme hvilket allergen der er ansvarlig for udviklingen af ​​sygdommen, kræves der yderligere laboratorietests. Denne metode kan kun anvendes efter reduktionen af ​​den akutte proces. Dette er normalt i 2-3 uger. Oftest bruger allergikere scarification tests.

I dette tilfælde gør en lille skarp genstand små hak på huden og tilføjer et par dråber forskellige allergener. Hvis barnet har en allergisk reaktion på en ekstern faktor, vil der i stedet for en sådan ridse være en moderat rødme. Lægen analyserer resultaterne og kan bestemme hvilket allergen der er farligt for barnet. Proceduren er smertefri og sikker. Gennemført for børn i forskellige aldre.

En af de mest informative tests til dato er serologiske blodprøver. I dette tilfælde tages barnet blod i blodet til forskning. Resultaterne er normalt i 3-5 dage. En laboratorietest med en sandsynlighed på 95-98% vil vise barnets tilbøjelighed til allergier forårsaget af en specifik ekstern faktor. Næsten alle eksisterende allergener i dag kan testes på denne måde.

At gennemføre et kompleks af alle diagnostiske foranstaltninger er en forudsætning for at præcisere årsagen til en allergisk reaktion. I fremtiden ved at kende sygdommens kilde, er det meget lettere at forhindre og behandle det. Terapi til allergiske processer bør udføres straks. Enhver forsinkelse kan formere udviklingen af ​​livstruende komplikationer for barnet.

behandling

For at eliminere symptomerne på allergisk konjunktivitis kræves der straks et kompleks af terapeutiske foranstaltninger. Hvis barnet har de første tegn på allergi, er det værd at starte behandlingen i de første minutter.

Behandlingen af ​​conjunctivitis kræver følgende terapeutiske foranstaltninger:

·

 • Eliminering af kontakt med provokerende faktor, hvis det er muligt. Når insektet bider - skal du fjerne stinget. Bedre at gøre det i nødrummet. Hvis situationen ikke tillader det, og du er placeret meget fjernt fra medicinske institutioner, så prøv at gøre det selv.
 • Sørg for at vaske øjnene under barnet, når du blomstrer. Det er ikke nødvendigt at bruge specielle lægemidler. Du kan skylle dine øjne med kamille afkog eller almindeligt afkølet kogt vand. Med en ren bomuldsstamme skal du svinge fra det ydre hjørne af øjet til det indre. Brug ren bomuld til hver side. For ældre børn, efter hvert besøg på gaden, skal du bare vaske under rindende vand.
 • Anvendelsen af ​​specielle antihistaminer. I dag kan de produceres i forskellige former. Oftest i behandling af conjunctivitis brug oftalmisk dråber. Læger ordinerer at dryppe dem ind i hvert øje (i 7-10 dage). Healing eye drops hjælper på kort tid for at slippe af med rive og kløe.
 • I alvorlige sygdomsformer, når barnets generelle tilstand forværres alvorligt, er brug af hormonelle lægemidler påkrævet. Som regel injicerer læger (ambulance) læger sådanne lægemidler gennem injektioner. Bange for hormoner er ikke det værd! Dosis, som bruges af eksperter, er ikke farlig og kan ikke på nogen måde skade barnet. Brug af hormonale midler er nødvendig for alvorligt angioødem eller udvikling af uønskede komplikationer.
 • Udnævnelsen af ​​en terapeutisk hypoallergen diæt. Alle babyer, der har en tendens til allergiske reaktioner, anbefaler lægerne overholdelsen af ​​denne ernæring i hele livet og ikke kun i den akutte periode. Afskaffelsen af ​​produkter, der udløser udviklingen af ​​allergier, hjælper med at forhindre nye tilfælde af sygdommen. En kost rig på protein og afgørende for livet hjælper med at styrke immunforsvaret og har en positiv effekt på barnets vækst.
 • Øjenvask. Det anvendes i hvert tilfælde af behandling af øjenallergiske sygdomme. Gentag proceduren skal være mindst 2-3 gange om dagen. Hvis barnet har en stærk rive, så kan du vaske øjnene meget oftere - efter behov.
 • Den korrekte daglige rutine. I løbet af den akutte periode af sygdommen bør ikke give barnet udtalt belastning. Det er bedre, at han sover mere og får styrke. I dagtimerne på børn er hormon- og immunsystemets arbejde normaliseret, symptomerne på en allergisk reaktion reduceres. Når et barn lukker øjnene, svækker den aggressive virkning af solens stråler på den betændte slimhinde.

forebyggelse

For at forebygge allergisk conjunctivitis er det vigtigt at forhindre muligheden for kontakt med allergenet med børns krop. Hvis et barn har alvorlig allergi mod blomstring af planter eller pollen, er det bedre at rejse uden for byen til de regioner, hvor denne periode allerede er gået. Ofte forlader børn fra det centrale Rusland med deres forældre i syd. I de sydlige områder begynder blomstringen tidligere. En sådan ændring i klimazonen vil forhindre en mulig start af en allergisk reaktion.

For spædbørn med en allerede etableret årsag til allergi kan du ty til en ret ny behandlingsmetode - SIT-terapi.

Med denne metode kan du træne børns immunitet, gør det modstandsdygtigt mod et bestemt allergen. Særlige allergenopløsninger (i meget lave koncentrationer) indføres i babyens krop. Over tid begynder immunsystemet aktivt at genkende dem. Med nye kontakter i det virkelige liv viser barnet ikke negative symptomer på en allergisk reaktion.

Styrkelse af immunitet er også en vigtig forebyggende foranstaltning. korrekt hypoallergen diæt, gå i frisk luft giver mulighed for at aktivere immunsystemet, genoprette kroppen. For småbørn er daglige vandreture uundværlige.

Overholdelse af den allergivenlige kost er også en vigtig forebyggende metode. I denne diæt er alle produkter, der har en udtalt sensibiliserende virkning på børnenes krop, helt udelukket.. Det pædiatriske råd har udviklet specielle tabeller, hvor alle produkter er opdelt i flere kategorier: meget allergifremkaldende, allergivenlige og neutrale. Kosten indeholder alle de grundlæggende principper for terapeutisk ernæring og er ideel til alle børn, uanset alder.

Gennemførelsen af ​​hele komplekset af terapeutiske foranstaltninger vil muliggøre en forholdsvis kort tid for at fjerne de negative symptomer på sygdommen og returnere barnet til den sædvanlige livsstil. I fremtiden vil kun gennemførelsen af ​​forebyggende foranstaltninger bidrage til at forhindre udviklingen af ​​nye forværringer af en allergisk reaktion. Følg disse anbefalinger bør være gennem hele livet.

Dr. Komarovsky vil fortælle dig mere om allergisk conjunctivitis hos børn i videoen nedenfor.

Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed