Årsager, symptomer, behandling og virkninger af gulsot hos nyfødte

Indholdet

Huden hos en nyfødt baby erhverver ganske ofte en gul farve i de første dage af livet - hos mere end 50% af fuldtidsbørn og hos 70-80% af for tidlige babyer. Hver mor vil blive foruroliget over sådanne ændringer, men hudens yellowness er ikke altid tegn på sygdommen. Hvorfor kan huden da blive gul i det nyfødte, og hvordan kan det bestemmes, om det er et normalt udviklingsstadium eller en sygdom?

Bemærk, at babyens hud blev gul, ikke panik. I de fleste tilfælde er dette ret hurtigt.

Hvad er det her?

Opkøb af hud gul skygge kaldet gulsot. Dette er ikke en sygdom, men kun et symptom på, at i en nyfødt kan forekomme både af fysiologiske årsager og for forskellige sygdomme.

Gul hud er forbundet med et overskud af bilirubin - pigmentet dannes under nedbrydning af hæmoglobin. I sin frie form er den toksisk for kroppen og kan trænge ind i hjernecellerne, så hos raske mennesker i leveren bliver sådant pigment omdannet til en bundet form (opløselig i vand), der forlader kroppen med afføring og urin.

Den følgende videodoktor Komorowski forklar mere detaljeret, hvorfor der er en børns gulsot.

Typer af gulsot

Gulsot hos spædbørn i den første måned af livet er opdelt i fysiologisk og patologisk forårsaget af forskellige patologier. På grund af årsagen til patologisk gulsot er:

 • Hæmolytisk. Det skyldes sammenbruddet af et stort antal røde blodlegemer.
 • Parenkymalt. Det skyldes leversygdomme, som påvirker hepatocytter.
 • Konjugation. Det skyldes bilirubinbindingsproblemer.
 • Obstruktiv. Det forårsager obstruktion i galdevejen.

Separat tildelt gulsot, på grund af østrogen og særlige fedtsyrer i modermælk - det kaldes ammende gulsot. Det er ikke farligt, vises i anden uge af livet og kan vare op til 2-3 måneder, der manifesterer sig kun en gul hudfarve. En karapuz med sådan gulsot tilføjer vægt godt, suger et bryst med appetit og sover normalt.

grunde

Udseendet af den fysiologiske form af gulsot hos spædbørn på den anden eller tredje dag i livet er forbundet med:

 • Sammenbruddet af en stor mængde hæmoglobin. Vi taler om føtal hæmoglobin, som var nødvendig under fostrets udvikling, og efter fødslen er det erstattet af normalt (voksen) hæmoglobin.
 • Immaturiteten af ​​leverenes enzymatiske system, som følge heraf er det umuligt at binde hele pigmentet dannet under nedbrydning af hæmoglobin.
 • Lang passage af fækale masser gennem tarmene og uformet mikroflora, på grund af hvilken en del af bilirubin kommer ind i blodbanen tilbage.

Hemolytisk gulsot hos spædbørn i de første dage af livet skyldes oftest, at barnets blod er uforeneligt med moderens blod ved Rh-faktor eller gruppe.

Årsagerne til parenkymalt gulsot hos en nyfødt er:

 • Virussygdom, der påvirker leveren.
 • Arvelig leversygdom.

Årsagerne til konjugering gulsot kan være en arvelig sygdom, hormonel ubalance eller behandling af babyer med nogle lægemidler.

Obstruktiv gulsot kan forårsage mekanisk skade på galdevejen og sygdomme i galdeblæren, for eksempel genetisk.

Faktorer, der øger risikoen for gulsot hos nyfødte, omfatter:

 • Præmaturitet.
 • Forsinket føtal udvikling.
 • Modtagelse fremtidige mor af mange lægemidler.
 • Væsentlig vægttab efter fødslen.
 • Blødninger der opstod under fødslen.
 • asfyksi i fødsel.
 • Intrauterin infektion.
 • Diabetes mellitus i fremtiden mor.
 • Afvisning af amning.

symptomer

Det vigtigste symptom på gulsot hos en nyfødt baby er gulning af huden. Hvis gulsot er fysiologisk, forekommer det på anden eller tredje dag i livet, og i de fleste babyer falder det ikke under navlen (hovedet og overdelen af ​​kroppen bliver gul). Skyggen af ​​huden er lys, så udtalt som muligt i 3-5 dage af livet, og begynder derefter at blive blek.

I patologisk gulsot kan huden ændre sin farve endnu tidligere (nogle gange er barnet allerede født gult), og senere kan symptomet vare længere og forekomme perioder (bølgelignende). En mulig grønlig gulsot kan foreslå en grønlig hudfarve.

Andre manifestationer af gulsot hos den nyfødte er præsenteret i tabellen:

Når fysiologisk

Når patologisk

Samlet sundhed er fint

Barnet føler sig dårligt

Søvn er ikke forstyrret

Baby kan sov dårligt

God appetit

Appetitforstyrrelser er mulige

Størrelsen af ​​leveren og milten ændres ikke

Lever og milt kan stige i størrelse

Fargen på afføring ændres ikke

Afføring kan blive misfarvet

Urin har en naturlig farve.

Urin mørkere end normalt

behandling

I hvert tilfælde af gulsot hos en nyfødt bør spørgsmålet om behandlings hensigtsmæssighed og taktik bestemmes af lægen. Fysiologisk gulsot hos de fleste spædbørn behandles slet ikke, da det passerer alene.

Hvis niveauet af bilirubin er farligt højt, gives fototerapi til barnet. Dette er den mest almindelige, enkle og sikre måde at slippe af med gratis bilirubin i barnets blod. Det giver mulighed for at opholde sig under specielle lamper, hvis lys omdanner toksisk bilirubin til en harmløs form.

En anden behandling, der kan gives til et spædbarn med gulsot, er:

 • Infusionsterapi. Det ordineres ofte i tilfælde, hvor barnet ikke kan amme. Barnet får intravenøs glucose, saltvandsløsninger, proteiner og vitaminer.
 • Blodtransfusion Denne behandlingsmetode udnyttes i en alvorlig tilstand hos spædbarnet, for eksempel hvis barnet har en Rh-konflikt.
 • Medicin med choleretic effekt. Normalt ordineret til cholestasis og konjugativ gulsot, når leveren ikke klare sig godt med sin funktion til at binde bilirubin.
 • Sorbenter for at forhindre reabsorption af pigment fra fækale masser.
 • Kirurgisk indgreb i tilfælde af obstruktiv gulsot.
Fysiologisk gulsot behandles normalt ikke, men andre former for barndom gulsot skal behandles som instrueret af lægen.

Mulige konsekvenser

En af de farligste komplikationer af gulsot forårsaget af et for højt niveau af bilirubin er nederlaget for hjernens subkortiske kerne. Denne komplikation kaldes nuklear gulsot. I første fase af udviklingen bliver babyen træg, sover meget, nægter at suge brystet, bøjninger, kaster hovedet tilbage.

Hvis du ikke træffer foranstaltninger for at reducere niveauet af bilirubin, øger barnet leveren, kropstemperaturen stiger, der er kramper, et højt råb, spændinger i nakke muskler. I svære tilfælde kan barnet dø af apnø eller koma. Børn, der har lidt nuklear gulsot, kan efterfølgende opleve problemer som lammelse, døvhed og mental retardation.

Efter hvor mange dage passerer gulsot oftest?

Hvis udseendet af et symptom skyldes fysiologiske årsager, falder hudens yellowness i regel med 10-14 dages levetid for et fuldtidsbarn. I premature babyer varer gulsot lidt længere - i gennemsnit op til 3 uger.

Den fysiologiske form af gulsot passerer hurtigt nok, hvis der ikke er komplikationer i 1-2 uger

Tips

 • Anvend ofte babyen til brystet, da amning fremmer hurtigere fjernelse af bilirubin fra tarmene.
 • Hvis babyen allerede er 2 uger gammel, og hans hudfarve forbliver gul, skal du vise krummerne til lægen og analysere for bilirubin.
 • Sørg for at søge lægehjælp, hvis dit barn med gulsot er forringet i generel tilstand, kropstemperaturen er steget, søvn og appetit forstyrres.

forebyggelse

 • Den forventende mor skal regelmæssigt besøge gynækologen og tage alle nødvendige tests.
 • Umiddelbart efter fødslen af ​​barnet skal anvendes på brystet, så babyen modtog colostrum.
 • Med barnet skal du gå mere og hjemme for at arrangere luftbade.
 • Mor bør se sin kost ved at fjerne fødevarer, der forårsager fordøjelsesproblemer
Frisk luft, amning, luftbade spiller en forebyggende rolle mod gulsot af nyfødte
Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed