Neonatal gulsot af nyfødte

indhold

Hos halvdelen af ​​de nyfødte babyer (og med for tidlighed - i ca. 70-80% af babyerne) bliver huden gul i 2-3 dages levetid. Denne tilstand kaldes neonatal gulsot.

Halvdelen af ​​nyfødte lider af neonatal gulsot

Hvad er det?

Dette er navnet på gulsot, der forekommer i de første dage efter fødslen på grund af hyperbilirubinæmi hos nyfødte. I de fleste tilfælde er denne tilstand fysiologisk, så den går hurtigt væk alene, men i nogle babyer bliver gulsot patologisk (hos ca. 10% af børnene).

Du kan lære mere om neonatal gulsot af nyfødte i de følgende videoer.

grunde

Yellowness af nyfødte skyldes:

 • Den hurtige sammenbrud af føtal hæmoglobin i de første dage af livet, hvilket resulterer i en stor mængde bilirubin, der cirkulerer i barnets blod.
 • Leverens umodenhed, som ikke er aktiv nok til at binde det dannede bilirubin.
 • Omvendt absorption af bilirubin fra fæces i tarmen på grund af langsom fremgang, hvilket kan skyldes sjælden binding til brystet eller manglende amning.

Med indflydelse af sådanne faktorer som prematuritet, hypoglykæmi, hypoxi under fødslen, lav vægt og nogle andre tilstande bliver gulsot patologisk og kan være kompliceret ved bilirubin encephalopati.

Årsag til neonatal gulsot - hurtig desintegration af føtal hæmoglobin

symptomer

 • Med fysiologisk gulsot ændrer barnets hudfarve sig fra top til bund - først bliver ansigtet gult, så kroppen og i slutningen bliver lemmerne gule, selv om de i de fleste tilfælde ikke falder ned under navlen.
 • Fargen på fæces og urin forbliver naturlig, barnets generelle tilstand forringes ikke, og milten og leveren forstørres ikke. Allerede ved udgangen af ​​den første uge af livet begynder intensiteten af ​​hudfarvning at falde i omvendt rækkefølge. Lemmerne bliver først blegne, så krop og endelig bliver ansigtet blegt.
 • Hvis gulsot er unormalt, kan barnets hud sammen med udseendet af gulsot blive blekt eller grønt. Barnets generelle tilstand forværres, afføringen kan blive misfarvet, og urinen bliver mørk.
 • Encefalopati på grund af det toksiske niveau af bilirubin manifesteres ved døsighed, letargi, deprimeret sugreflex, sløvhed, som derefter erstattes af muskelhypertension, øget irritabilitet, højt hør og nogle gange feber. I værste fald har barnet kramper, stupor, apnø og koma.

Norm bilirubin

Normalt overstiger niveauet af dette pigment i blodet af et barn på den tredje dag i livet ikke 205 μmol / l. Samtidig bliver gulsot synligt, når niveauet af bilirubin i blodet af et for tidlig spædbarn er større end 85 μmol / l. Huden af ​​fuldtidsbørn bliver gul med et indeks på mere end 120 μmol / l.

Patologisk gulsot bedømmes af følgende indikatorer:

 • Hos fuldtidsbørn overstiger bilirubinniveauet 256 μmol / L.
 • I tidlige babyer overstiger denne figur 172 μmol / L.
 • Den timers stigning i bilirubin overstiger 5 μmol / l.
Normen for bilirubin er i dette tilfælde afhængig af tidspunktet for fødslen

behandling

Den mest almindelige og yderst effektive metode til behandling af neonatal gulsot er fototerapi. Børnene holdes under specielle lamper, hvis lys omdanner toksisk bilirubin til en harmløs isomer, der kan udskilles med fysiologiske funktioner.I alvorlige tilfælde er barnet ordineret infusionsterapi, herunder blodtransfusion.

Hvornår finder den sted?

I de fleste tilfælde begynder neonatal gulsot efter 2-3 dagers begyndelse og stigningen i symptomer i løbet af den tredje eller fjerde dag i livet at falde og forsvinder fuldstændigt ved udgangen af ​​anden uge af livet. Med for tidlig tid øges varigheden af ​​neonatal gulsot (fysiologisk) ofte til tre uger.

Patologisk gulsot kan begynde tidligere end den anden dag i livet eller øge senere end den tredje eller fjerde dag i livet. Dens varighed overstiger ofte 3 uger.

Tips

 • For et hurtigere fald i niveauet af bilirubin, bør krummen ofte påføres brystet - mindst 8-12 gange om dagen, uden at forstyrre fodring under nattesøvn. Hvis barnet suger et dårligt bryst, fodrer de det med udtrykt mælk.
 • Det er lige så vigtigt at give den nyfødte daglige vandreture, sol og luftbad. I hjemmet bør krummerne blive afklædt på bleen i op til 30 minutter afhængigt af rummets mikroklima og årstiden.
Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed