Hvordan udvikler man en hukommelse i et barn?

Indholdet

"I det ene øre fløj ind i den anden fløj ud" - så ofte taler folk om børn, der ikke kan huske nye oplysninger godt. Og disse børn - en enorm mængde. Forældre undrer naturligvis på, hvordan man kan forbedre barnets hukommelse, fordi hun vil hjælpe ham ikke kun i børnehave, men også senere, under skolen. Enkle måder og metoder vil komme til hjælp for moms og dads, der vil hjælpe ikke blot med at gøre processen med at huske op, men også have en positiv effekt på barnets intellektuelle udvikling.

Hvordan er memoriseringsprocessen?

Hukommelse, som en evne, gives til alle levende væsener, der er udstyret med højere nervøsitet. Men ud over alt i evnen til at huske billeder, information, lære avanceret mand. Forskerne, som studerede hukommelsesprocesserne, indrømmer, at der stadig er mange "hvide pletter" i dette problem, men de formåede stadig at gengive hukommelsesmekanismen med mere eller mindre høj nøjagtighed:

 • Lagring;
 • Lagring;
 • Reproduktion ved anerkendelse
 • Glemmer.

Et barn kan huske information på to måder - vilkårligt og ufrivilligt. I det første tilfælde taler vi om at huske poesi, som for eksempel skal læses hos en matinee i børnehave. I vilkårlig memorisering spiller motivation en stor rolle. Hvis barnet har det, bliver memorering hurtigere og lettere.

Ufrivillig memorisering er uforudsigelig. Barnet husker alt, hvad han ser, hører og kommer i kontakt med. Imidlertid forbliver én information i hukommelsen i lang tid, den anden forsvinder som regel som ubrugelige, hvis en person ikke henviser til dette hukommelsesfragment, bruger den ikke. Barnet kan huske den person, han så lang tid på bussen, fordi han viste sig at ligne karakteren af ​​hans yndlings tegneserie. Og dine forklaringer på hvordan VVS arbejder, som fulgte spørgsmålet "hvorfor", vil han glemme hurtigt nok, hvis spørgsmålet blev stillet "i forbifarten", og informationen til barnet var unødvendig.

Når memorisering af information er fastgjort af specielle "hukommelsesceller", er mekanismerne - hjerne-engrammer, der også kaldes "memory trace".

Efter memorisering sker en anden proces - bevaring. Det kan være dynamisk og statisk. I det første tilfælde taler vi om kortvarig hukommelse (hørt, husket, glemt). Statisk bevaring er en langsigtet hukommelsesgaranti (hørt-memoriseret-gemt-tilbage til gemt-behandlet-memoriseret-vendt tilbage). Denne mekanisme er vigtig for læringsprocessen, da barnet i begyndelsen husker noget vigtigt, kan så igen og igen vende tilbage til disse oplysninger, som omhyggeligt opbevares af engrammerne, og under indflydelse af ny indgående information "korrigerer" dataene, ændrer dem, supplerer og udvider . Det er det, der vil være mekanismen for assimilering af materiale, der er vigtigt for en vellykket indlæring af noget.

Det tredje vigtige stadium i hukommelsesarbejdet er anerkendelsen og gengivelsen af ​​tidligere gemte fragmenter. UzDet er meget nemmere at lægge på, hvad der allerede er i hukommelsen. Barnet blev vist illustrationer af det rim han underviste i børnehaven - barnet begynder at huske selve digtet. Men hvis mor bare beder ham om at fortælle digte, som han studerede for mere end seks måneder siden, vil det ikke være så nemt at gengive informationen fra den lille.Et andet hukommelsestrick kommer til hans hjælp - foreninger, ledsager de både memorisering og bevaring. Hvis barnet kan reproducere sine egne foreninger, vil han sandsynligvis huske teksten i digtet.

Forglemmelse er processen med at frigive engrammer af unødvendige oplysninger, der er gemt og ikke brugt. Denne proces med ødelæggelse af neurale forbindelser er meget vigtig for barnets psyke, hvilket kan være for overbelastet, hvis barnet ikke glemmer noget. Forskere mener, at cerebral cortex også er involveret i processen med at "slette" information, "inklusiv" hæmning.

Alle disse processer finder sted på det fysiologiske, biokemiske, nervøse niveau, det involverer forskellige dele af cerebral cortex.

Typer af hukommelse

Hukommelsen er opdelt i flere typer. I henhold til graden af ​​intensitet af mentale processer kan det være følelsesmæssigt, motorisk, figurativt (visuelt), verbal-logisk. Ved den type memorisering - vilkårlig og mekanisk (ufrivillig), ved varigheden af ​​oplysningsoplagring - kortfristet, langsigtet, operationelt.

Den første hukommelse, der begynder at udvikle sig i en nyfødt, er motor. Motor memorisering giver barnet mulighed for at lære at sidde, gå, holde et legetøj, en ske. Emosionel hukommelse i begyndelsen af ​​livet er refleks i naturen - moderen er nær, barnet er roligt, moderen er langt væk - barnet er ensomt. Kun ved 6 måneder bliver mærkningen af ​​følelser mere bevidste, og barnet kan allerede briste i tårer, hvis han er blevet vist et legetøj, som han havde gjort sig i ansigtet dagen før. Ved denne alder kender krummen sine familiemedlemmer meget godt, og den følelsesmæssige hukommelse gør denne anerkendelse mulig - han ser sin mor og smiler, til udefrakommende vil han ikke smile.

Figurativ hukommelse er dannet hos børn tættere på 1 år. Det er ikke kun at huske smag, taktil, visuel plan, men også oprettelsen af ​​foreninger, der er forbundet med det. Det er gennem denne hukommelse, at barnet danner sine ideer om verden. Verbal-logisk hukommelse vil gøre det muligt for barnet at formulere og reproducere deres tanker. Dette vil være muligt, når barnet lærer at tale mindst 10-20 ord.

Kortsigtet hukommelse for hvert enkelt barn har sit eget volumen, fordi det er en meget individuel evne, givet af naturen, og varig for livet næsten uændret. Det giver dig mulighed for at opfatte nye oplysninger, straks sortere det og lade det kun være nødvendigt. Endvidere er tilfældet for langsigtet hukommelse. Hos børn udvikles langsigtet husstand i en alder af ca. et år, med nogen lidt senere. RAM er nødvendigt for at gemme midlertidige oplysninger, som det sker, når vi tilføjer to tal i sindet (mellemresultat efter at have tilføjet dusinvis, for eksempel forlader vi "i tankerne").

Alle typer hukommelse har meget tæt samspil med hinanden, uden at de andre persons funktioner er umulige eller meget vanskelige.

Funktioner hos børn

Hos børn udvikles alle former for hukommelse gradvist, og denne sekvens er af afgørende betydning. En nyfødt på niveau med motorhukommelse husker perfekt, hvordan man laver sugende bevægelser. Ved 5-6 måneder er følelsesmæssig hukommelse "tændt" og i år - figurativ. Fra året begynder en langvarig hukommelse at blive dannet, og barnet kan allerede huske hvor han og hans mor gik i går. En høj grad af udvikling af langvarig hukommelse vil nå 2-2,5 år. Barnet vil bygge sin viden om verden, ufrivilligt modtage information under spillet.

I en alder af 5-6 år har børn normalt en tilstrækkeligt udviklet vilkårlig hukommelse og kan specielt huske noget, såsom digte eller fabler, hvis de har motivation.

Der er meget interessante træk ved børnenes hukommelse:

 • Visuel hukommelse er bedre udviklet hos piger end hos drenge.
 • Motorhukommelse udvikler hurtigere i drenge.
 • Langsigtet hukommelse bruges til at danne sig i piger, og overvejende er det følelsesmæssigt.
 • Drenge er nemmere at huske tal.

Hvor gammel er det at udvikle?

Du kan udvikle barnets hukommelse fra fødslen. I første omgang vil det være bevægelser, og så - følelser og ord. Crumbens ufrivillige hukommelse (han forsøger jo ikke at huske noget, han gør det selv) er bedre uddannet i form af et spil, sådan øger sandsynligheden, at den største mængde information vil blive analyseret ved kortsigtet hukommelse.

Derudover er det vigtigt at huske at gentagelse er moderen til at lære uden gentagelse, barnet vil hurtigt glemme, hvad du lærte ham.

Måder at "træne"

Forbedring af hukommelse er ikke et passende udtryk når det kommer til et barn. Dårlig hukommelse hos raske børn sker næsten aldrig, det er måske ikke tilstrækkeligt udviklet, og forældre skal arbejde på dette.

I barnets kost bør man helt sikkert gå ind i vitaminerne, som omfatter aminosyrer. Meget nyttigt fiskeolie, der indeholder umættede fedtsyrer (Omega 3 og Omega 6), hvis der ikke er allergi, kan du give nødder. Et barn skal gå meget i frisk luft, da hans hjerne har brug for nok ilt.

Der er flere enkle måder at udvikle en babys hukommelse på, som også vil være nyttige for hans forældre, da deres hukommelse også vil blive uddannet:

 • Hvad gjorde du? Gør det en regel at fortælle dit barn, hvordan din dag gik, beskriv alle detaljer, og beder derefter dit barn om at gøre det samme.
 • Bogen er den bedste ven. Læs bøger til ham hver dag, selv om det på grund af tidsbegrænsninger bliver 1-2 sider, men læsning skal blive en daglig tradition.
 • Spillet vil hjælpe. Hver dag skal du lege med barnet i ord. Dette kan gøres hjemme, på vej til børnehave. Giv ham 10 ord, og bede ham om at nævne dem, som han kan se sig omkring ham (gader, lanterne, bus, folk, butik, hund, pølse). Visuel hukommelse er veluddannet med billeder. Sæt nogle billeder, diskuter dem, beskriv dem, og fjern derefter de 2-3 billeder og bede barnet om at sige, hvad der mangler eller hvem der mangler. Øvelsespleje hjælper jobbet med de samme billeder, hvor du er nødt til at finde forskelle, de for enhver alder kan findes på internettet.
 • Byggforeninger. For bedre at huske barnet, hjælpe ham med at finde en forening, der er tydelig for ham ved ordet eller fænomenet. Han vil hurtigt begynde at drive denne færdighed.
 • Musik og fremmedsprog. Meget god træningshukommelse af klasser på musikinstrumenter, sang og også at lære et fremmedsprog.
 • Gadgets - kamp. Internettet, udviklingen af ​​computerteknologi har allerede negativ indflydelse på folks hukommelse, det er hurtigt forringet, fordi der ikke er behov for at huske informationer, hvis det altid kan findes i en søgemaskine. Dette er ikke et opkald til at opgive brugen af ​​gadgets, men forældre, der ønsker at uddanne deres barns minder, bør give ham så lidt som muligt at kommunikere med tablet og computer, og så meget som muligt at kommunikere med ham personligt.

Effektive spil og øvelser

På alle alder kan du bruge en række spil og hukommelsesudviklingsteknikker. De kan endda komme op med deres egne og stole på interessepunktet hos en voksende baby. Her er blot nogle af de spil, der måske bliver grundlaget for din, individuelle:

 • For børn op til 3 år. I denne alder er spil, der har til formål at udvikle motorhukommelse, meget nyttige. Saml farvede terninger med dit barn og navngiv farverne, pyramiderne. Børn fra 2 år kan have tillid til at søge forskelle i to genstande eller billeder, der ligner ved første øjekast. Efter 2 år er det vigtigt at begynde at fortælle eventyr og digte læs, spørg barnet så mange spørgsmål som muligt, det vil ikke kun udvikle hukommelsen, men også barnets tale. I en alder af 1,5 år kan du begynde at spille mini-hide-and-seek. For at gøre dette skal du vise ham tre legetøj, forlade to og fjerne en. Han skal nævne hvilket legetøj der mangler.
 • For børn 3-4 år. I denne alder skal der lægges særlig vægt på udviklingen af ​​figurativ og verbal logisk hukommelse. Ofte bede om at beskrive et billede i ord, for at karakterisere et eventyr eller tegneseriefigur, for at fortælle hvad han gør, hvad vil der ske med ham senere. Det er nyttigt at lære barnet at drømme. Vis ham billeder af dyr, og fjern dem og bede dem om at forestille sig, at han går rundt i zoologisk have. Ring de dyr, som barnet så i billederne før, men "glem" for at nævne en eller to. Lad barnet besvare spørgsmålet, hvem der mangler i zoologisk have. Hver dag skal antallet af dyr billedkort stige.

I denne alder skal barnet også udvikle en forbindelse mellem forskellige typer hukommelse. Bed ham om at præsentere en citron. Lad den lille sige, hvilken farve det er, hvad det smager. Så spørg at beskrive et æble, en appelsin, en pære, osv.

 • For førskolebørn. I denne alder er det vigtigt at øve spil, der træner kortsigtet hukommelse. Logiske rækker er gode til dette. Vis barnet et billede af flere elementer i træk, og bland derefter billederne og bede ham om at returnere billederne til deres oprindelige position. Meget godt, hvis din børnehave lærer at hurtigt samle billeder i dele. Tag et enkelt billede og skær det i flere dele, lad barnet forsøge at samle disse "puslespil" så hurtigt som muligt.
 • For yngre studerende. For et barn at lykkes bør et barn være tilstrækkeligt udviklet en hukommelse, fordi mængden af ​​information, der falder på ham hver dag i skolen, er stor. Du bør ikke kræve gårdagens børnehave til at huske alt, så hans korttidshukommelse bliver uddannet, men ikke på lang sigt. Klasser udføres bedst på en legende måde, men det er stadig det mest acceptable for barnet. I denne alder er det allerede muligt at tildele et barn til at løse gåder og krydsord, samt formulere ord i logiske kæder, for eksempel skovstump-svampe-svampeplukkere-kurv-tærte med svampe.
 • For børn over 12 år. I denne alder har barnet den højeste evne til at lære. Han tager stadig de nye oplysninger ret let, men han ved allerede, hvordan man opbygger logiske forbindelser, skaber billeder, retter dem i hukommelsen. Dette bør bruges til at give impuls til den nye udvikling af en teenager. Det vil være godt, om han om aftenen fortæller detaljeret, hvordan han tilbragte dagen i skolen med den obligatoriske beskrivelse af sin klasse (hvilken farve gardinerne er, hvad er der malet på dem, hvilke blomster vokser på vinduerne. I beskrivelsen af ​​personer med hvem barnet mødte det er det vigtigt, at forældre spurgte så mange detaljer som muligt om udseende og tøj, om ansigtsegenskaber, om hvad han ifølge teenageren er god eller ej (den udvikler følelsesmæssig-associativ hukommelse).

Minderen om en teenager vil være bedre, hvis han læser meget, lærer fremmedsprog og spiller sport. Og logiske evner vil stige på en forholdsvis kort tid, hvis barnet vil lege med far eller mor i skakCheckers.

Hvad er de bedste måder at vælge for at huske poesi?

Den moderne skole anvender tilgange, der er rettet mod udviklingen af ​​kortsigtet hukommelse-lært-svaret-glemt. Ret eller forkert, det er ikke for os at beslutte. Forældrenes opgave er at kompensere for hullerne i dette skolesystem og hjælpe barnet med at lære at gemme og gemme information om, hvad han har lært så længe som muligt. De metoder, der længe har været kendt for os, vil komme til undsætning, fordi de fleste af os blev fortalt om dem af vores bedstemødre:

 • Vi studerer for natten. Hvis der er behov for hurtigt at lære et digt, er det bedst at tage det, når alle de andre lektioner allerede er blevet lært, eller rettere 2-3 timer før man går i seng. Videnskabsmænd har fundet ud af, og kloge bedsteforældre vidste allerede, at processer for memorisering i hjernebarken foregår før sengetid og om morgenen, indenfor 2-3 timer efter opvågnen, er mest aktive. Derfor er verset at undervise om aftenen, og derefter gentage det til morgenmad.
 • Vi lærer i dele i sidste øjeblik. Hvis et barn læser et digt omhyggeligt kun et par gange i forvejen, så meget som muligt forestiller sig, hvad det drejer sig om som et internt billede, så et par timer før en lektion eller eksamen, som du skal huske, genlæse og forsøge at huske, sandsynligheden for at huske hele teksten maksimum. I sidste øjeblik tænder en stærk motivation, og processen med frivillig memorisering foregår mange gange hurtigere.
 • Lær ved øret. Voksne har længe lagt mærke til, at barnet husker sangteksterne meget hurtigere end teksten til historier eller digte. Drej digtet ind i et spor, læs det med et udtryk på en diktafon, og lad os så lytte til barnet et par gange om dagen - om morgenen på vej til skole og om aftenen før sengetid. Almindeligvis opmåling sker ufrivilligt, men stadig støt, allerede i 2-3 dage. Hvis forældre viser deres kreative evner maksimalt, vil de kunne flytte digte til deres yndlingsmusik fra barnet. Så, "Borodino" kan være en sang på motivet af det populære rap hit, og "Sail" - en smuk lyrisk sang.
 • Lær på papir. Du kan diktere et digt til barnet for at blive optaget af øret på et ark papir. Derefter bryde arbejdet i flere dele, bedre i betydning, og bede barnet om at huske de første ord i hver del, hvilket vil hjælpe ham med tiden for at huske, hvordan det næste stykke arbejde begynder. Denne metode, på trods af de længste forberedelser, betragtes som en af ​​de hurtigste og mest effektive måder at huske ikke kun poesi på, men også prosa.

Tips til forældre

Klasser udføres ikke bedst hver dag, da dette kan bore barnet. Psykologer betragter den optimale frekvens - 2 gange om ugen i 20-30 minutter (afhængigt af barnets alder).

Du behøver ikke at skille barnet, hvis han glemte noget, kan man ikke huske. Denne situation tyder på, at nogle af stadierne i memoriseringsprocessen blev overtrådt, du skal gå tilbage til begyndelsen og prøve igen.

Hvert barn er domineret af en (højst to) typer hukommelse. Et barn husker billeder lettere, en anden har svært ved at huske billeder, men han har en veludviklet taktil- og smagshukommelse samt en hukommelse til lugte.. Find denne evne og gennemføre processen med at huske eller "træne" hukommelse gennem sin grundlæggende evne - ordene i digtet kan have "lugte" farve. Hvis det hjælper barnet til at huske hurtigere, hvorfor ikke!

Hvis et barn i grundskolealderen har problemer med at huske, lærere klager over, at han er fraværende og ikke kan koncentrere sig, gennemgå barnets dagregime.. Vær vedholdende, bede om at rense tingene på de steder, der er reserveret for dem, og også nøje følge dagsplanen.

For at sikre, at et barn opnår et godt niveau af langvarig hukommelse så hurtigt som muligt, så spørg ham om hvad han lærte først en gang om ugen, så en gang om måneden.

Dine klasser skal være sjove for både voksne og børn. Intet skal gøres "under lashen." Hvis barnet ikke ønsker at øve denne gang, insisterer man ikke. Når barnet giver det rigtige svar, skal du sørge for at opmuntre ham, smil, hilsen glæde sig i hans succes.

Sådan udvikler du et barns hukommelse, se videoen nedenfor.

Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed