Glenn Doman teknik

Indholdet

I dagens verden tror mange forældre, at jo hurtigere de begynder at udvikle aktiviteter med et barn, desto bedre. Tænker på, hvordan man gør det bedre, de leder efter en passende teknik. En af de mest berømte er Glen Doman teknik. Lad os se nærmere på, hvad der er funktionerne i denne teknik og hvordan den virker.

Fra Glenn Domanes liv

I 1919 blev Glen Doman født i en af ​​de ældste byer i USA - Philadelphia. Efter sin eksamen fra University of Pennsylvania i 1940 begyndte han sin karriere som fysioterapeut på hospitalet. Det er her, at han begynder at arbejde på studiet af, hvordan børnenes hjerne udvikler sig. Men i begyndelsen af ​​krigen afbrydes det. I 1941 går Doman til hæren som frivillig, idet han er blevet uddannet i infanteristofferkurser. Hans tjeneste slutter med titlen på kommandant for et infanteri selskab med en pris for Cross For Outstanding Merits.

Tilbage til medicin efter krigen begynder Glen Doman sammen med medarbeiderne at hjælpe med at genoprette børn med forskellige hjerneskade og alvorlig skade på nervesystemet. I 1955 grundlagde han det non-profit institut for udvikling af menneskelig potentiale. Det teoretiske og praktiske grundlag for instituttet var Doman-metoden.

I mere end 20 år har Doman og hans ligesindede kolleger søgt efter måder og muligheder for at helbrede sådanne børn (med fuldstændig eller delvis lammelse i flere år, eksperimenter, eksperimenter, konklusioner og konklusioner). , en stærk udviklingslag, ude af stand til at opfatte verden og kommunikere). De fandt det vigtigt at behandle grundårsagen - hjernen, og ikke konsekvenserne af læsionerne, dvs. kroppen.

I 1960 offentliggør Doman en artikel i Journal of the American Medical Association om metodologisk arbejde og behandling af børn med hjerneskade og resultaterne af deres rehabilitering. Det var da så mange mennesker lærte om ham. Hans arbejde lavede en "blød videnskabelig revolution."

Fra denne periode fortsatte Doman sammen med sine medvirkende arbejdet aktivt, udviklede og forbedrede nye programmer og metoder til forbedring af børns sundhed. Til succes i sit arbejde blev han tildelt mange priser.

I bogen "Den harmoniske udvikling af barnet" kan du finde en mere fuldstændig beskrivelse af hans metode.

Hvornår kan jeg starte klasser?

Som et resultat af hans observationer kom Doman til den konklusion, at børn i hele deres liv lærer ikke så meget som information kan lære i de første 6 år af livet. Næsten fra fødslen er barnet klar til at forstå verden, han er interesseret i alt, der er i hans miljø. I denne alder behøver du ikke yderligere motivere barnet. Klasser skal afholdes i form af et underholdende spil.

Efter hans mening du kan begynde at undervise børn fra 3 månederfordi det er i denne tidsalder, at krummen reagerer på objekter.. Den uddannelsesmæssige proces begynder med demonstration af kort i en kort periode (bogstaveligt et par sekunder pr. Kort). Det er nødvendigt, at ægte genstande er repræsenteret på kortene: grøntsager, frugter, dyr, møbler, transport, geometriske figurer mv.

Uddannelse ved metoden for G. Doman kan startes fra 3 måneder

Doman's teknik

I mange år har Doman gennemført forskellige undersøgelser med fokus på at arbejde med børn, der ligger bagud under udvikling. Men da de så på, hvordan deres brødre og søstre, som var helt sunde, deltog i klasserne med stor interesse og opnåede stor succes, skabte han en metodologi, der blev udviklet under hensyntagen til deres interesser og behov.

De væsentligste bestemmelser, som metodologien bygger på:

 • Den menneskelige hjerne vokser og udvikler sig, kun er konstant på arbejde.
 • For at opnå stor succes i udviklingen af ​​barnets intellekt er det nødvendigt for hans hjerne at arbejde aktivt fra fødsel til 3 år.
 • Fysisk udvikling spiller en vigtig rolle i modningen af ​​hjernen og motorens intelligens.
 • Indtil et barn er 5 år, er hans hjerne sat til at modtage ny viden, er der ikke behov for yderligere at motivere et barn til dette.

Principper for læring for Doman

 • Det er nødvendigt at starte læringsprocessen så hurtigt som muligt, fordi jo yngre barnet er, desto lettere vil det være for ham at lære.
 • Glem ikke at rose barnet og hilsen glæde sig over hans succes.
 • Et barn er også en person, som det er nødvendigt at vise respekt og tillid til.
 • Træningen skal udføres med glæde.
 • Uddannelsen skal finde sted i en passende indstilling.
 • Lektion skal ende, før barnet keder sig eller keder sig.
 • Ny information til træning skal ydes meget ofte.
 • Regelmæssighed, konsistens og tilrettelæggelse af klasser er meget vigtige.
 • Intet behov for at kontrollere, hvordan barnet lærte oplysningerne.
 • Det kræver omhyggelig forberedelse til klasser, alt skal gøres på forhånd.
 • Stop straks lektionen, hvis pludselig barnet eller du føler dig keder.
Læringsprocessen skal altid finde sted i form af et spil, tålmodigt og uden tvang.

Fysisk udvikling

Det er den fysiske udvikling, som Glen Doman betaler meget opmærksomhed i i hans system. Han er sikker på, at den er direkte indbyrdes forbundet med udvikling af barnets efterretninger. Derfor er du nødt til at være opmærksom på god fysisk udvikling fra fødslen.

Barnets behov i svømning, vandring, kravling, grabbing gives til ham af naturen. Det er nødvendigt fra tidspunktet for babyens udseende til verden at godkende deres udvikling for at give barnet fuldstændig bevægelsesfrihed. Ved at hjælpe barnet med at være aktiv fra fødslen, hjælper forældre ham med at udvikle intellektuelt meget hurtigere end sine jævnaldrende.

For barnets fysiske aktivitet skal der skabes passende forhold.

Dette kan hjælpe et specielt spor til gennemsøgning. Det er nødvendigt, at krummen var placeret mellem siderne, næsten ved at berøre deres underarme og lår. Sporet er placeret på en lille skråning. Bedst af alt er overfladerne glatte, ingen tæpper eller madrasser er påkrævet. For at bære babyen, kravle der, skal du have et minimum.

I løbet af dagen bør barnet bruge mindst 3-4 timer i det. På et sådant spor vil barnet kunne krybe en temmelig stor afstand, og med 4 måneder, hvis den er ordentligt organiseret, vil han allerede begynde at krybe aktivt. Takket være dette er den aktive intellektuelle udvikling af barnet, hans hjerne og mulighederne for at opfatte den nye vilje videre.

Ved hjælp af sporet finder stimulering af medfødte reflekser sted, simulering af det intrauterinske rum, når krummen husker sin første refleks, som han blev født med.

Lær din baby for at overvinde forhindringer med en række ruller og stiger. Twirl og twist det så ofte som muligt, dette vil bidrage til udviklingen af ​​en følelse af balance. Hjælp og opmuntre barnet i hans forsøg på at gå, løbe, svømme.

For nyfødte har Glen Doman oprettet sit eget ligevægtsprogram - dynamisk gymnastik, som du med succes kan bruge hjemme.

Essensen af ​​metoden fra Doman

Sammen med den aktive fysiske udvikling på samme tid kan du begynde intellektuelle øvelser.Til dette formål bruges kort med store ægte billeder og en underskrift på dem. Med deres hjælp er barnet lettere at lære ny information, modtager den nødvendige belastning til hjernens udvikling.

Du kan købe færdige sæt kort, finde dem på internettet og udskrive på en farveprinter eller lave dem selv. Alle kort skal have en hvid baggrund på hvert eneste billede. Underteksten er skrevet fra bunden i store røde bogstaver. Så ofte som muligt, tilbyde dit barn en ny, interessant information. Hvis dette ikke er gjort, vil barnet meget hurtigt disse aktiviteter ikke være interessante.

I begyndelsen af ​​klasserne skal du bruge 5 kort af en tematisk linje. Hvert kort vises til babyen i 5-10 sekunder, navnet under det er tydeligt og højt læset. Efter cirka tre lektioner kan du begynde at erstatte kort i et af sætene. Vis barnet kun ét sæt én gang pr. Lektion. Behov for at gøre mindst 3 gange om dagen. Du vil have mindst 15 kort hits per dag.

Hvad ville du have lært barnet, ikke forvent øjeblikkelige resultater. Du vil se resultater, når barnet er klar til at vise dem til dig. Vær sikker på, at krummen hører alle og husker, at du er forlovet med det, du bruger ikke tid forgæves.

Sådan underviser du læsning på Doman-systemet

Når man ser på de ord, der er skrevet, er barnet ikke opmærksom på deres betydning. Hvis han sammen med displayet af ordet for at stemme det, vil den mekaniske memorisering fungere, vil babyens hjerne forstå de informationer, der modtages ved at forbinde det sammen. Det er på denne måde, at barnet begynder at forstå læselovene, ligesom det gjorde med udviklingen af ​​mundtlig tale.

Glen Doman er sikker på, at det allerede er muligt for en halvårig smuler at begynde at lære at læse på denne måde.

At arbejde vil kræve et kort med sæt ord. Deres størrelse skal være 10 * 50 cm, teksten er lys rød, skrifttypen er 1,5 cm i tykkelse, og hver bogstav skal være 7,5 cm i højden. Lad ikke barnet introducere vanskelige ord i starten af ​​træningen. Prøv at finde de ord, som barnet ved godt (mor, far, bedstefar, du kan bruge navnene på dine yndlingsretter, tøj, kæledyr).

Prøv at overholde følgende træningsplan:

 • Et ord sæt er en gruppe på 5 ord forenet med et tema.
 • Behov for at gøre tre gange dagligt.
 • Dag et. Vis barnet et sæt ord. Tal ord i en klar, jævn stemme. For hvert ord skal du bruge ikke mere end 15 sekunder. Det viser sig 3 lektioner med et sæt ord.
 • Dag to. Til det sæt af ord, der allerede er vist, tilføj et andet. Vi får 6 lektioner om dagen (3 med det ord, der blev studeret tidligere, 3 med en ny) og to sæt ord.
 • Tredje dag Tre sæt ord og ni lektioner.
 • Fjerde dag Fire sæt ord og 12 lektioner.
 • Femte dag. Fem sæt ord og 15 lektioner i løbet af dagen.
 • Den sjette dag. Du tilføjer et andet sæt ord, men samtidig udelukker du et ord fra de fem foregående sæt.

Overholder denne ordning, vil du konstant erstatte sæt ord, tilføjer en ny hver gang. Først viser du ordene, så sætninger, og så kan du forsøge at demonstrere hele sætningerne.

Hvordan man lærer at tælle

Voksne, der har hørt ordet "to" forestiller sig et tal, og børn tænker med fakta. De vil præsentere to punkter, to slik, to æbler, men de vil ikke engang gætte at forbinde ordet "to" med billedet af et tal. Doman stolte på dette barnespecifikke træk ved opstillingen af ​​metoden. Ved at give dit barn mulighed for at interagere med konkrete fakta, snarere end abstrakte begreber, vil du give ham en god chance for at lære kontoen uden at fortælle, bestemme, hvor mange ting der er afbildet, lære om grundlæggende matematiske operationer.

For at træne din konto skal du have 100 kort i størrelsen 27 * 27 cm. Rød prikker på kortene er spredt fra 1 til 100. Diameteren må ikke overstige 2 cm.I klasseværelset vil barnet først beherske begrebet "kvantitet", så begrebet "ligning". Derefter kan du begynde at lære at løse problemer. Først da, af Doman, er det muligt at bekendtgøre barnet med en grafisk gengivelse af tal, begrebet "figur". Den sidste ting at gøre er at løse digitale ligninger.

Princippet om at lære matematik ligner læring at læse. Kun i begyndelsen af ​​klasserne skal man nok være opmærksom på et sæt kort fra 1 til 5 og fra 5 til 10.

Vær opmærksom på de grundlæggende handlinger også ved hjælp af punkter. Når man f.eks. Lærer at trække 2 ud af 3, udpeger en handling (tre minus to lig med en) at vise de tilsvarende kort med tre prikker, et minustegn, to prikker, et tegn, en prikk.

Selv i et halvt minut kan du lære meget

I sammenligning med den menneskelige hjerne sætter Glen Doman den mest avancerede computer, som opsummerer ud fra fakta. Han mener, at det er helt ubrugeligt at forklare noget for et barn i lang tid og at vente på kloge tanker og rigtige beslutninger om handlinger, der skal udføres af ham bagefter. Barnet skal være forsynet med nøjagtige, tilgængelige og klare oplysninger. For at forklare dette giver han følgende eksempel.

Ser man på hunden, er barnet interesseret i dig om hende. Hvad du kan gøre:

 • Afsked ham med ordene: "Lad mig være alene, jeg har ingen tid";
 • fortælle krummer: "Dette er woof-woof";
 • kort svar: "Dette er en hund";
 • sig: "Dette er en St. Bernard hund";
 • Vis billeder af hunde;
 • Vis billeder med forskellige hundearter og sig: "Se, der er dyr overalt, der hedder hunde, men de kan være forskellige. Der er en puddel, en tysk hyrde, en Doberman, en chow-chow, en dachshund, "etc.

Fra det sidste svar vil barnet være i stand til at lave en lille opdagelse for sig selv, idet de har forstået, at alle hunde har fælles træk - det er antallet af poter, tilstedeværelsen af ​​hale, uld, men samtidig kan de variere i farve, størrelse, længde af hår, hale, ørens form og osv. På den måde vil barnet i løbet af et halvt minut kunne opnå et stort intellektuelt arbejde og fremskynde hjerneaktiviteten.

Prøv at give dit barn mere detaljerede svar, let at forstå og baseret på fakta.

At få encyklopedisk viden

Hvis du følger Doman, skal du forstå, at målet om menneskeliv er at opnå multilateral viden om verden. Forklaringer og forklaringer til børn vil ikke give nogen gavn, deres hjerne kan kun opleve fakta.

For at lære af kort at give barnet en virkelig encyclopædisk viden, er det nødvendigt at:

 • alle detaljerne på kortene var tydeligt synlige;
 • der var kun ét emne på hvert kort;
 • alle de viste billeder havde et navn
 • Dette objekt var tidligere ukendt for barnet;
 • Kortene var ret store (28 * 28 cm);
 • kortene var rene.

Det er nødvendigt at beskæftige sig med kort i gennemsnit i 30 sekunder.

Negative punkter

Det ser ud til, at alt i Doman-metoden er klart, tilgængeligt, klart og logisk. Men som i enhver anden metode har den sine negative aspekter.

 • Det er ikke nok for et barn at kende fakta, han skal kunne anvende dem i livet, bruge dem. Ellers vil al den information, han modtager, blot være noget vrøvl i hovedet.
 • En stor belastning på hjernen hos en baby kan føre til negative konsekvenser. i form af psykiske lidelser, humørsvingninger, mangel på appetit, kommunikationsproblemer, øget angst, sårbarhed, følsomhed.
 • Det er nødvendigt, at træningen er i overensstemmelse med barnets alder. Hvis et barn ser en hund, vil han knytte sit billede med ordet "hund", og ifølge Doman vil dette ord forårsage en tilknytning til kortet. For eksempel kan en crumb simpelthen ikke genkende dem, når man ser en giraff eller en elefant i virkeligheden.
 • Barnets passivitet, manglen på kreative og kreative øjeblikke i læring. Barnet lærer ikke at uafhængigt finde information, nysgerrigheden er sløvet.
 • Barnet har næsten ingen tid til at chatte med venner, spille. Opmærksomhed er ikke betalt til æstetisk, følelsesmæssig, moralsk udvikling. Forældre bruger meget tid til forberedelse af klasser: de laver kort, sorterer dem, vælger egnede osv.
 • Ikke alle sanser er involveret. Ingen taktil udvikling, ingen lugtfølelse eller smagsløg.
 • Mekanisk memorisering af ord, når man lærer at læse. Hvis barnet i teksten vil møde ukendte ord, vil han ikke kunne læse det og forstå meningen med læsningen.
 • Ifølge metoden er det nødvendigt at ledsage den læsbare tekst ved at vise billeder. I fremtiden vil det være svært for et barn at lære at læse tekster uden illustrationer, han vil næppe forstå hvad han læser. Alt dette kan føre til manglende ønske om at engagere sig i, at han er uinteressant eller dårlig på arbejde.
 • Manglende aktive spilaktiviteter, hvor det er nemmest for et barn at lære nye oplysninger.

konklusion

Teknikken i Glenn Doman kan i høj grad hjælpe forældre med udviklingen af ​​deres børn og til og med vokse genier og geeks. dog Det er nødvendigt at tage højde for aldersevnen hos din baby, at nærme sig klassen korrekt, for at overvåge børns sundhed, tage højde for hans individuelle evner. Du kan ikke tvinge barnet til at engagere sig. Det er bedst at gennemføre omfattende øvelser på en legende måde og ikke at glemme at rose og opmuntre til hver, selv en lille præstation.

Se de følgende videoer til funktionerne i Glen Doman Method.

Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed