Hvornår begynder en baby at holde hovedet på egen hånd?

Indholdet

Et nyfødt barn ser svagt og forsvarsløst ud. Han kontrollerer næsten ikke bevægelsen af ​​hans arme og ben, øjenkugler. Alle musklerne i krummerne er i lidt stress. For de måneder, der er brugt i min mors livmoder, har barnet været vant til at opleve tæthed, og derfor er det meget svært for ham at tilpasse sig den rummelige nye verden, hvor han kom på sin fødselsdag. Hver ny færdighed, som barnet "erhverver" giver ham nye muligheder for at forstå verden.

Et af de første færdigheder er evnen til at holde hovedet. I denne artikel vil vi fortælle dig om, hvornår babyer begynder at holde deres hoveder alene og om forældre kan påvirke hastigheden af ​​at mestre denne færdighed.

Om færdigheder og vilkår

Barnets fysiske udvikling af naturen foregår på bestemte stadier. Ingen efterfølgende kan forekomme, før den forrige er behersket. Efterhånden som den medfødte muskelton falder, forbedrer nervesystemet, muskelvæv, knogler vokser op, mental udvikling, barnet har mulighed for at lære en ny færdighed.

Den første færdighed er evnen til at løfte og holde hovedet lodret. Det er tydeligt, at barnet ikke vil lære at holde hovedet lige og længe, ​​fordi det kræver en bestemt træning af nakke musklerne; men de første forsøg på at hæve hovedet i den udsatte stilling på maven kan laves af barnet så tidligt som en og en halv til to måneder. Forsøg på disse vil være ret beskedne, forældre kan være opmærksomme på, at barnet ikke holder hovedet i mere end et par sekunder, foruden det kan holde det lidt skævt. Efterhånden som musklerne i nakke og livmoderhvirveler styrkes, vil hovedets stigning blive mere og mere selvtillid, og tilbageholdelsen vil vare lang.

Normalt ved 2-3 måneder ved børn allerede, hvordan man løfter hovedet og holder det lodret i op til flere minutter. Hvis barnet begyndte at holde hovedet, så forstår han hurtigt hvilke fordele det giver ham - gennemgangen udvider. For at dreje hovedet oprejst, dreje det til højre eller venstre begynder babyerne lidt senere - nærmere 3,5-4 måneder. Endelig begynder børnene at hæve hovederne fra den liggende stilling. De lærer kun dette med 5 måneder.

Du skal forstå, at holde hovedet til barnet er en ekstremt kompliceret opgave. Tross alt er hovedet på det nyfødte ret stort og tungt, og færdigheden indebærer tilbageholdelse af hovedets vægt ved hjælp af hvirvler og nakke muskler. Det er derfor, at mange faktorer påvirker hastigheden af ​​udseende af en færdighed. Den første til at udvikle de bageste nakke muskler, lateral - i sidste omgang.

Hvorfor barnet ikke holder hovedet i tide?

Hvis barnet udvikler sig efter skemaet, er forældrene utroligt stolte af det. Men hvis tiden kom, og barnet aldrig begyndte at holde hovedet, så er mødrene som regel meget bekymrede og torturere sig med formodninger. Faktisk er de normer, som forældre styres af, helt betingede. En baby er slet ikke forpligtet til at udvikle sig på den måde, de foreskriver, da det kan have gode grunde til de individuelle karakteristika ved fysisk udvikling.

Hovedårsagen er svangerskabsalderen. Hvis barnet blev født for tidligt, så tager det længere tid at styrke nakke musklerne. Det er muligt, at for tidlige babyer begynder at mestre denne færdighed kun tættere på 3 måneder. Dette er ikke en årsag til spænding og erfaring.Du skal bare skabe optimale forhold for barnet, så han kan vokse og udvikle sig.

Den anden vigtige faktor er krummens sundhed. Senere oplevede børn, som havde lidt intrauterin hypoxi, en tilstand af akut hypoxi under moderens svage fødsler, som fik fødselstrauma og havde nogen medfødte sygdomme, begyndte at holde hovedet senere. Hvis barnet i de første måneder af livet lider af forkølelse eller virussygdomme, vil han også udvikle sig langsommere end sunde og stærke jævnaldrende.

Evnen til at løfte hovedet og holde det opret er berørt og barnets vægt. Hvis jordnødden blev født stor og scoret mere end normen i den første måned, som børnelæsen sikkert vil informere forældre om ved første lægeundersøgelse om 1 måned, så er chancerne for hans tidligere motoriske færdigheder lave. Mest sandsynligt vil barnet begynde at holde hovedet ikke tidligere end 3 måneder. Men småbørn udvikler sig også med en vis forsinkelse - for at deres muskler skal holde belastningen, skal de først få normal kropsvægt.

Baby temperament er en vigtig faktor, der påvirker hans ønske om at lære at holde hovedet opret. En doven melankolsk smul er usandsynligt at stræbe tidligere om at beherske en ny stilling i kroppen, hvilket ikke kan siges om nysgerrige og munterke choleriske og sanguine mennesker.

Den endelige berøring er betingelser for barnet. Hvis en mor gør sit bedste for at styrke hans sundhed, muskler og immunitet, så er der ingen grund til ikke at hæve hendes hoved. Børn, hvis fysiske udvikling er mindre opmærksom, lærer senere deres første motoriske færdigheder.

Hvorfor holder et barn hovedet ujævnt?

Som allerede nævnt kan årsagen ligge med utilstrækkelig modenhed i nakke musklerne. Men med børnelæge skal dette spørgsmål diskuteres uden fejl, i det mindste fordi årsagen kan ligge i skævheden.

I dette tilfælde vil barnet altid vippe hovedet i en bestemt retning, og det vil være ekstremt svært eller umuligt at dreje hovedet mod læsionen. Unaturlig kropsholdning, hvis barnet holder sit hoved skævt, med forspænding på den ene side, bør være en grund til konsultation, ikke kun med en børnelæge, men også med en børns ortopæd.

Krivosheya hos spædbørn retter. Forældre anbefales terapeutisk massage, gymnastik fra træningsprogrammet. Men en ortopæd og børnelæge skal tildele og vise øvelser og teknikker til lægeprocedurer. Uafhængigt vil det være vanskeligt for forældrene at tage hensyn til graden af ​​afvigelse og til at planlægge fysisk indvirkning på en passende måde.

Udtalelse fra Dr. Komarovsky

Evnen til at holde hovedet er et vigtigt diagnostisk tegn, og derfor oplyser børnelæsen ved receptionen nødvendigvis, om den lille holder hovedet. Den kendte børnelæge Yevgeny Komarovsky råder ikke til at panikere, hvis barnet er forsinket i fysisk udvikling, men også ikke at overse mulige patologier. Hvis barnet efter 3 måneder ikke engang prøver at hæve hovedet, ligger på maven, anbefaler Yevgeny Komarovsky altid at konsultere en læge.

Ifølge lægen opstår problemer med at holde hovedet normalt meget mindre end problemer med andre mere komplekse motorkompetencer, såsom at sidde, kupper, kravle, stå, gå. Forældre bør ikke forsøge at holde barnets hoved med egne hænder og forsøge at hjælpe ham.

De små tolererer ikke sådan skamløs behandling med deres eget hoved, de begynder straks at desperat modstå. Dette er velkendt for alle mødre, der i begyndelsen af ​​amningen forsøgte at aflevere barnets hoved mod brystet. Reaktionen vil være det modsatte. Hertil kommer, at voksne uhensigtsfulde magtaktioner kan skade et barn og skade ham.

Komarovsky anser den mest optimale naturlige udvikling, når barnet begynder at løfte og holde hovedet selv uden tvang, selv med en vis forsinkelse.Når hans muskler og hvirvler er klar, vil barnet sikkert begynde at holde hovedet, og han vil gøre det helt trygt. Hvis forældre vil hjælpe den lille, så anbefaler Komarovsky at være særlig opmærksom på gymnastik, massage og svømning, går i frisk luft.

For meget forsinket færdighed vil forhindre undersøgelse af andre bevægelser uden at kunne holde hovedet, barnet kan ikke lære at rulle over til siden, kan ikke sidde ned. Derfor er det vigtigt at reagere rettidigt.

Gymnastik og massage

Ingen særlig indsats opladning og tonic massage vil ikke kræve. For at styrke musklerne i nakken skal du have enkle handlinger, som mor allerede gør dagligt. Den mest effektive øvelse ligger på maven. En sådan holdning er meget nyttig for spædbørn af forskellige årsager: hans tarmgaziki flytter væk hurtigere, infantil kolik er lettet, den forreste abdominalvæg og ryg bliver stærkere. At holde hovedet bliver en ganske naturlig fortsættelse af at være i denne position, fordi efter en måned begynder barnet at være interesseret i omgivende lyde, vil han forsøge at dreje hovedet. Fra en udsat position på underlivet er det kun muligt at gøre dette ved at løfte hovedet.

Ved at lægge barnet på maven skal moderen tage højde for sin vægt, præmaturgrad, hvis barnet blev født inden den frist, som jordemødrene fastsatte, hans temperament og humør. Hvis barnet ikke har det godt, eller han bare har et dårligt humør, er det usandsynligt, at han kan drage fordel af gymnastik og massage. På babyens mave kan lægges ud, når navløbssåret helbreder, det vil sige fra ca. 2,5 til 3 ugers levetid.

For at barnet skal lære at holde hovedet hurtigere, skal moderen være i stand til at gøre sig opmærksom på sig selv. Derfor er det vigtigt at kommunikere med barnet, mens han ligger på maven, synger noget, fortæller digte, bruger musikalske legetøj eller laver lyde af legetøj (diskanter, skælter).

Nyttige vil være pull-ups på håndtagene, som moderen kan medtage i listen over øvelser til morgen øvelser. En voksen giver barnet en greb på fingrene og begynder gradvist at hæve barnet over overfladen af ​​massagebordet. Men - i en kort afstand, ikke vertikalisering! I denne position er musklerne på nakkebaglen perfekt trænet, hvilket til sidst vil hjælpe med at beherske en ny færdighed.

Det er muligt at træne nakke muskler i opretstående stilling på moderens arme. I dette tilfælde skal moderen støtte barnet med den ene hånd under skinkerne, den anden - i nakke og hoved. Det er nødvendigt at bære barnet korrekt, for ikke at beskadige de umodne hvirvler.

Enhver teknikker til generel klassisk massage i kombination med sådanne positioner har en gavnlig virkning på at styrke musklerne i nakken. Nyttig og svømning i en speciel ortopædisk cirkel, der bæres rundt om halsen og fastgøres. En baby kan svømme i en sådan cirkel fra 1 måned, hvis det er givet tilladelse fra en neurolog.

Om de "tidlige" kiddies

Inferioritetskomplekset af en nyfremstillet mor kan godt give anmeldelser fra andre mødre, som er meget stolte af deres børns tidlige udvikling. Hvis en kvinde hævder at hendes barn begyndte at holde hovedet trygt i en måned, så er der ingen grund til ikke at tro. Men også en grund til glæde - alas! - også. Oftest indikerer den tidlige etablering af færdigheden, at der forekommer hypertonicitet i nakke musklerne og kan også angive øget intrakranielt tryk. Tidlig hovedløftning er også en grund til at rådføre sig med en læge, og slet ikke et tegn på "geni" af et barn. Et sundt barn i 1 måned bør ikke holde hovedet selv.

Barnets første forsøg på at løfte hovedet kan dog forekomme i en måned. Men i denne sag er det meget vigtigt, hvor længe krummen kan holde hovedet. En sund baby erhverver færdighederne gradvist, forbedrer hver dag, klager bedre og bedre. Hvis barnet skarpt og pludselig begyndte at holde hovedet, er dette et forstyrrende tegn på en krænkelse af muskeltonen.

I den næste video vil Dr. Komarovsky undersøge to hovedspørgsmål, som de fleste forældre bryr sig om: om deres barn overholder standarderne, og om han passer inden for den forventede udviklingstid.

Beregn immuniseringsplan
Indtast fødselsdatoen for barnet
Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed