Øvelser på fitball til babyer

Indholdet

Moderne forældre har mange flere muligheder for deres babys fysiske og følelsesmæssige udvikling end deres egne forældre for mange år siden. Et af disse populære og brugbare erhvervelser betragtes som en gymnastikball fitball. Klasser på det er interessante og nyttige ikke kun for børn over et og et halvt år, men også for nyfødte babyer. I denne artikel vil vi snakke om, hvordan man organiserer øvelser om fitball til spædbørn, hvilke øvelser kan udføres på bolden afhængigt af alder.

Nyttige eller skadelige?

Spørgsmålet om fordelene og farerne ved fitball til udvikling af spædbørn har ikke et bestemt svar. De fleste børnelæger er tilbøjelige til at tro på, at skade er muligt, hvis forældre ikke følger teknikken til at lave gymnastik, hvis de for tidligt begynder at bruge en gymnastikbold til en jordnødde. Den optimale alder, hvor du kan begynde sådanne studier, er alderen på en og en halv måned. Indtil denne alder er det bedre at afholde sig fra forskellige manipulationer og øvelser for ikke at skade ryggraden og navlestrengen.

Fordelene ved at træne på gymnastikbolden opvejer dog betydeligt de få ulemper:

 • hjælper med at lindre symptomerne på muskelhypertension, som er karakteristiske for næsten alle børn fra fødsel til 5-6 måneder;
 • styrket knogler og muskulære systemer;
 • den svage mavevæg på spædbarnet styrker, hvilket hjælper med at forhindre eller reducere udseendet af spædbarn kolik;
 • det vestibulære apparat udvikler sig, barnet bedre koordinerer bevægelser;
 • barnet danner den korrekte sætning af fødderne, den korrekte kropsholdning;
 • forbedrer tilstanden af ​​nervesystemet.

For at din baby skal få det maksimale antal ydelser fra øvelser på fitball, er det vigtigt at vælge bolden selv.

For børn i alderen 2-3 måneder er kun glatte bolde egnede. I 4-5 måneder er det helt muligt at tilbyde babyen til opladning eller gymnastik tekstureret fitballs med bumser, ribben - dette vil være en ekstra massage effekt.

Størrelsen af ​​bolden er også vigtig - Hvis du køber det ikke kun for en baby, men også for dig selv, for hurtigt at komme i god fysisk form efter fødslen, tag en større bold - 75 cm i diameter. Hvis bolden kun er beregnet til krummerne, vil 45 eller 55 cm i diameter være nok.

Undgå fitballs af tvivlsom kvalitet, der har en stærk lugt. Materialer kan være usikre - et barn kan opleve alvorlige allergier, kemiske forbrændinger. Overfladen af ​​en god og højkvalitets fitball til spædbørn er skridsikker og jævn. Sørg for, at du har ABS-mærkning. - det betyder, at bolden ikke eksploderer og ikke vil briste på tidspunktet for brug - testene er blevet bestået, hvilket er, hvad denne mærkning faktisk siger.

Har du allerede en sikkerhedskugle? Så vender vi os til studiet af teknologiklasser for børn under 1 år.

Generelle regler og anbefalinger

Først og fremmest skal forældre lære at vælge den rigtige tid til at øve med et barn - på tidspunktet for gymnastikken bør barnet være sovet, udhvilet, sundt og godt fodret. Men det er ikke nødvendigt at begynde at udføre et sæt øvelser umiddelbart efter at have spist, vent en og en halv time efter fodring, og først derefter begynde at øve.

Genoprettende øvelser med det formål at stimulere musklerne, toning barnet, forfriskende, det er bedre at gøre i den første halvdel af dagen, og det er optimalt at udføre et beroligende afslapningskompleks af øvelser om aftenen, kort før badning og i seng. Hvis du ikke tager højde for orienteringen af ​​øvelseskomplekserne, kan du forstyrre barnets rutine, forværre sin søvn, med det resultat at klasser ikke vil være til gavn. Barnet får ikke nok søvn, han vil føle sig træt.

Det er nødvendigt at øge tiden for klasser gradvist - fra 3-5 minutter til 15-20 minutter. Belastningen skal også øge klogt - start med en eller to øvelser, gradvist indføre nye opgaver, øge tiden for deres gennemførelse.

Hold barnet sikkert i løbet af klassen, så han ikke falder fra gymnastikbolden og ikke bliver skadet. Hvis barnet desperat modstår, viser tegn på træthed, er frækt, skal aktiviteten også stoppes - gennem tårer og luner kan fordelene ved gymnastik ikke opnås, uanset hvor svært du prøver.

Altid ledsage lektionen med sjove og afslappede kommentarer, læs vers, syng en sang, dette er vigtigt, så barnet forstår, at han ikke er udsat for et mærkeligt ritual (som forresten kan være farligt!), Han spilles med. Først da begynder barnet at opfatte lektionerne tilstrækkeligt og positivt.

Hvis du praktiserer med et nøgent barn, skal du sørge for at dække overfladen af ​​fitball med en ble - så det vil være mere behageligt for krummerne. Glem ikke om sikkerhed i et øjeblik - lad ikke den lille være uden støtte, støtte og opmærksomhed - at falde fra en fitball kan være meget smertefuldt og traumatisk.

Teknikker til at lave lektionen

Med en baby fra 1,5 til 3 måneder

Dette er den yngste aldersgruppe involveret i fitball. For disse børn er det vigtigt at udføre gymnastik i den mest delikate blide tilstand. Derfor anbefaler eksperter grupper af øvelser med det formål at slappe af muskler, reducere tone og forhindre tarmkolik. Resten af ​​øvelserne, mens barnet ikke er nødvendigt.

Afslappende øvelser på gymnastiksalen til børn er meget enkle i udførelse.

 • Ridning på maven. Sæt babyen på fitball maven ned, hovedet skal også tændes på en kind. Hold barnet med den ene hånd bag ryggen, den anden for benene. Begynd forsigtigt at svinge bolden til højre og venstre side skiftevis. Gradvis komplicere øvelsen ved at tilføje en svingende frem og tilbage, og derefter - i en cirkel. Pas på hastighed og amplitude - barnet bør ikke være bange og rockede. Denne øvelse letter fjernelsen af ​​tarmgaziki, reducerer intensiteten og hyppigheden af ​​kolik, styrker mavemusklerne.
 • Rider på ryggen. Kør på maven, gå på skøjter på ryggen. Sæt barnet på bolden med ryggen, men så at krummens hoved ikke falder tilbage. Hold den ene hånd med babyens mave, den anden - fastgør benene. Til at begynde med vil det være ret nemt at ryste krummerne fra side til side, så øvelsen er kompliceret på samme måde som den første. Adgang bidrager til dannelsen af ​​kropsholdning, udviklingen af ​​rygmuskler.
 • Fodbold til børn. Baby bør lægges på gulvet, på en speciel mått på plads på bagsiden. Fitball læner sig mod benene og forsigtigt skubber kuglens væg på krummens fødder. Refleksivt vil babyen skubbe bolden væk og derved udvikle og styrke musklerne i benene. Øget tone på grund af intens, men bløde ekstensor bevægelser vil falde.

Undgå springøvelser, kør bolden op og ned. Sæt ikke på babyens fitball, det er stadig for tidligt - rygsøjlen er ikke klar til lodret belastning.

Med en baby 4-6 måneder

I denne alder skal du kombinere afslapningsøvelser med øvelser til udvikling af muskelsystemet. Dette vil hjælpe dit barns yndlingslegetøj, han har allerede formået at få dem. Komplekset af øvelser bliver mere meningsfyldt og kræver aktiv deltagelse fra barnet.

 • "Få et legetøj." Dette er en mere kompliceret version af ridning på maven, som blev beskrevet i komplekset for babyer. Efter at have rullet babyen, lavet cirkulære bevægelser på maven, sæt din favorit legetøj på gulvet foran fodbold. Barnet kommer hen til det, holder det tæt ved benene og fastgør ryggen med den anden hånd. Stretching er vigtigt for udviklingen af ​​laterale skrå muskler, samt at stimulere buk og muskler og skulderbælte. For at babyens bestræbelser på at lykkes skal du skubbe fitball lidt væk fra dig, så krummen kunne få legetøjet og sikkert greb det med hænderne.

"Jumping". Mor sidder på gulvet og klemmer fitballen mellem benene og fastgør den. Støtter barnet under armene, løfter hun og sænker fødderne på bolden, det er vigtigt, at krummen skubber bolden fra fødderne. En sådan øvelse er bedre at starte fra 5 måneder, mens det er nødvendigt at sikre, at belastningen af ​​barnets hele krop ikke falder på fødderne.

 • "Flytbar bil". Dette er en variant af "Trillebør" -øvelsen, der er elsket af mange børn, hvor moderen kun holder babyens ben med hænderne, og med hænderne går hun på gulvet. Forskellen vil være at barnet håndterer bolden med håndtag og skubber det fremad. Øvelse godt udvikler arme, bryst, nakke og øvre ryg.

For børn over 6 måneder

For babyer i denne aldersgruppe er klasser endnu mere komplicerede, og ud over de ovennævnte to komplekser tilføjer de øvelser til udvikling af motoriske færdigheder og fingerfærdighed.

 • "Målmand". Hvis barnet sidder på egen hånd, skal du sætte ham foran dig og skubbe bolden mod ham. Barnets opgave er at fange ham med to hænder og ideelt at skubbe ham tilbage til sin mor. Øvelse udvikler koordination og logiske evner.
 • "Hestevæddeløb". Sid barnet, som allerede er begyndt at sidde på bolden og holde det tæt på de aksillære huler. Først skal du let flytte bolden til barnets bytte til højre og venstre, frem og tilbage. Dette vil varme op og forberede musklerne i skinkerne og ryggen. Så udfør en slap hoppe på fitball - motion bidrager til udviklingen af ​​rygmusklerne.
 • "Snowball". Denne øvelse er for babyer, der er begyndt at stå på egen hånd. Det vil hjælpe med udviklingen af ​​de første trin. Sæt barnet på bolden, hjælp grebet om "ører" af armene. På den anden side skal du sætte bolden med din fod, så den ikke ruller fremad med stor hastighed. Når krummen holder fast, skal du gradvist flytte bolden fremad og løsne fikseringen med din fod. Barnet lærer gradvist at træde på benene efter bolden.

Nyttige tips

For at gøre produktet sidste så længe som muligt, Eksperter anbefaler at bruge følgende anbefalinger.

 • Hold fitballen ren. Tør det dagligt med en fugtig, ren klud og vask det to gange om ugen med babysæbe.
 • Fortsæt ikke med at udføre mere komplekse øvelser, hvis barnet endnu ikke har nået den anbefalede alder eller ikke har behersket øvelserne i det foregående kompleks.
 • Efter klassen skal du fjerne fitballen, hvor barnet ikke ser det. Hvis en lys og interessant "ting" vil blive vist en gang om dagen, vil det være mere underholdende end det sædvanlige, øjetiltalende legetøj.
 • For at opnå mere levende resultater fra lektier med din baby, kombiner øvelser og gymnastik på fitball med massage. Det er nødvendigt at være engageret på en bold efter massage, når muskelgrupper opvarmes og klar til yderligere belastning.
 • Før du træner på fitball er det vigtigt at konsultere en børnelæge for at udelukke kontraindikationer til sådanne manipulationer fra et barn.

Kontraindikationer

Der er ikke mange kontraindikationer for at øve på fitball, men det er nødvendigt at lære dem at kende. Det er bedre at afvise klasser, hvis barnet har:

 • høj temperatur, tænder;
 • nyttiggørelsesperiode efter sygdom, alvorlig svaghed;
 • sygdomme i muskuloskeletale systemet, lammelse og parese (kræver særlig terapeutisk massage og træningsterapi kompleks);
 • hydrocephalus;
 • umbilical eller inguinal brok stor størrelse (der er risiko for klemning);
 • medfødte hjertefejl (klasser er mulige, men kun under tilsyn af en læge);
 • Fødselsskader (træning er ikke udelukket, men kun efter høring og ordinering af en kompleks af træningstræning foretaget af en ortopæd).

anmeldelser

Mange mødre påpeger, at børn opfatter fitball i deres første klasser uden meget beundring. Nogle er bange for ham, der er nogle små toppe, der er lyse og store objekter (og det er sådan, at den schweiziske bold ligner et barn) er bange for panik. Det er umuligt at tvinge et skrigende barn til at lægge sig ned på bolden, som han frygter. Dette kan medføre alvorlige forstyrrelser i nervesystemet, i barnets psykologiske tilstand.

Hvis barnet ikke vil tvinge noget at gøre. Erfarne mødre anbefaler at fjerne bolden væk, ude af syne og få det i 2-3 uger. Hvis reaktionen er den samme, gem igen og vis barnet efter et par uger. Næsten alle babyer med et halvt år er ikke længere bange for fitball.

Nogle mødre hævder, at barnet er meget effektivt at rocke på en fitball, selv en nyfødt. For at gøre dette tager moderen krummen i armene og sidder på bolden. Rhythmic svingning virker som en soporific, hvis selvfølgelig forældre ikke er glødende modstandere af bevægelsessyge som sådan.

Mange bemærker, at barnet, der har været vant siden fødslen til gymnastik på fitball, bliver stærkere og mindre ofte syg. Og interessen for den store bold forsvinder ikke, selv efter et og et halvt eller to år, for selv skolebørn kan lide at hoppe og sidde på den schweiziske bold.

Beregn dit foderdiagram
Angiv datoen for fødslen af ​​barnet og fodringsmetoden

I den næste video finder du flere nyttige øvelser til et barn på fitball.

Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed