Pankreatitis hos børn: fra symptomer til behandling

Indholdet

Børns pankreatitis er en ret almindelig diagnose, især blandt børn med visse fordøjelsesproblemer. Sygdommen kan være yderst farlig, hvis barnet ikke modtager korrekt behandling rettidigt, og derfor er opgaven for ikke kun læger, men også forældre, tidlig påvisning af patologien.

Om sygdommen

Om forekomsten af ​​bugspytkirtlen i vores krop begynder vi ofte kun at gætte, når den pludselig "fejler". Børns pankreatitis, som ofte begynder uden symptomer eller "masker" dygtigt under de mest forskellige sygdomme i fordøjelseskanalen, er ingen undtagelse.

Pankreatitis er en inflammatorisk proces i væv i bugspytkirtlen. Det er placeret ved siden af ​​maven. Maven tager mad, i det går den gennem den primære sammenbrud, hvorefter fødevaremassen kommer ind i tyndtarmen, og her er der fordøjelsesenzymer, som i tillæg til insulin produceres af bugspytkirtlen. Hun giver hendes udskillelsesprodukt til tolvfingertarmen. Men sådan fungerer en sund kirtel.

I de betændte bugspytkirtlen produceres enzymer normalt, men de aktiveres, før de går, hvor de er nødvendige for en passende fordøjelse. Dette forstærker kun den inflammatoriske proces, da kirtlen faktisk begynder at fordøje sig. Gravvist er kirtelvævene beskadiget, de er værre ved at klare deres enzymproduktionsopgave, og enzymmangel udvikler sig. I alvorlige tilfælde begynder nekrotiske ændringer i kirtlen - pancreatonekrose, hvor forudsigelserne er meget skuffende. I mange tilfælde slutter det i døden.

Pancreatitis forekommer hos børn i omkring 15-25% af tilfældene, hvis vi tager gruppen modtagelige for sygdomme i mave-tarmkanalen som grundlag.

Meget ofte begynder begynder pancreatitis ubemærket. Forældre behandler helt forskellige sygdomme, symptomerne ligner inflammation i bugspytkirtlen, for eksempel dysbiose eller gastritis.

Klassificering og art

Læger bruger forskellige klassificeringssystemer til at bestemme typen af ​​pankreatitis. Den allerførste forekom i midten af ​​forrige århundrede, men det tillod kun betændelse i bugspytkirtlen til alkoholikere. Da det blev klart, at både børn og voksne, der ikke drikker alkohol, lider af sygdommen, blev der skabt en universel klassifikation, som i 2007 blev suppleret af tyske forskere.

Således er alle tilfælde af pancreas inflammation i dag opdelt i:

 • akut pankreatitis
 • tilbagevendende akut
 • kronisk;
 • kronisk i det akutte stadium.

For bedre at forstå essensen af ​​denne adskillelse skal man vide, at den proces, der netop er opstået med alle dets karakteristiske symptomer, kaldes akut. Hvis sygdommen gentager sig selv inden et halvt år er gået fra øjeblikket af akut pancreatitis, taler de om en tilbagevendende akut sygdom. Hvis mere end et halvt år er gået, diagnostiserer læger kronisk pankreatitis i det akutte stadium.

Afhængigt af hvor påvirket bugspytkirtlen er, hvis destruktive processer er begyndt i sit væv, bestemme:

 • edematøs pankreatitis (edematøs kirtel, men kun enkelte celler er beskadiget, der er ingen store nekrotiske områder);
 • destruktive (der er nekrotiske foci).

Angivelse af en tilstand, læger specificere, de små, gennemsnitlige eller store centre af en nekrose er til stede.Det er bemærkelsesværdigt, at læger normalt ikke bruger udtrykket "pancreatonekrose". De opereres primært af patologer for at beskrive dødsårsagerne.

I løbet af sygdommen er der flere faser:

 • enzymatisk stadium - varer op til 4-5 dage
 • reaktive periode - starter ved 5-6 dage og slutter ved 14 dage;
 • beslaglæggelse - begynder fra den 15. dag efter sygdommens begyndelse
 • Resultatfase - varer ca. seks måneder efter sygdommens begyndelse.

Børns pankreatitis, hvis den er akut, er normalt ledsaget af betændelse og hævelse af kirtlen. I de mest alvorlige tilfælde opstår hæmoragiske symptomer - blødning. Men i barndommen er akut pancreatitis i sin rene form meget sjælden. I 90% af tilfældene registreres en kronisk sygdom hos børn, og det er ofte skjult.

Den særlige egenskab af barndoms alder pålægger diagnosen: Hvis en baby diagnosticeres med reaktiv pankreatitis, betragter læger det som en pankreatisk reaktion på en række patologiske processer i mave-tarmkanalen, og en sådan sygdom er reversibel med korrekt og rettidig behandling.

Hvis ubehandlet, kan reaktiv pankreatitis for børn blive til sand, hvor det vil begynde at ødelægge vævene i kirtelet.

grunde

Bukspyttkjertlen hos et barn kan reagere med betændelse og hævelse for mange ugunstige faktorer, men så bliver dets egne enzymer, der begynder at aktiveres før tiden i kirtlen, årsagen til stigningen i inflammatorisk proces. På samme tid lider ikke kun kirtlenvævene, men også hele kroppen, fordi de vildledende produkter fra vævets celler begynder at strømme ind i blodbanen, og det er årsagen til forgiftning i den akutte form af sygdommen. Dette kan være pancreatitis med salmonellose og eller akut herpesvirusinfektion med enterovirus (intestinal infektion).

Forældre lægger ikke altid vægt på symptomerne på akut pankreatitis, og så kan sygdommen blive kronisk. Forværringer vil opstå, når en række situationer og faktorer påvirker børnenes krop:

 • madforgiftning;
 • enhver virussygdom
 • svampeinfektioner;
 • fødevareallergier
 • overspisning eller underernæring
 • stress, angst.

Det antages, at hovedårsagen til den inflammatoriske proces i kirtlen er en overtrædelse af udstrømningen af ​​sekreter, som den producerer. Udskillelseskanaler kan begynde at klare sig dårligere med deres funktioner efter sløret abdominalt traume på baggrund af parasitære sygdomme hos børn (især med opisthorchiasis og tilstedeværelsen af ​​ascaris) i nærvær af forskellige sygdomme i fordøjelsessystemet (gastritis, gastroduodenitis, hepatitis, galdeblære).

Kirtlen kan begynde at producere en overskydende mængde enzymer, der simpelthen ikke helt kan elimineres i tolvfingret, i sådanne tilfælde:

 • barnet spiser ukorrekt - der er meget fed, krydret, chips, fastfood, drikker meget sodavand, spiser uregelmæssigt, overeats;
 • barnet fik alvorlig forgiftning;
 • barnet er allergisk over for fødevarer eller medicin (kortikosteroidhormoner, antibiotika, sulfonamider, cytotoksiske lægemidler, nogle ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler er særlig farlige for børns bugspytkirtlen);
 • barnet er diagnosticeret med fedme;
 • Der er en bekræftet overskydende funktion af skjoldbruskkirtlen.

Ofte udvikler pancreatitis hos børn, der har haft hude og dysenteri.

Tegn af

Et akut angreb af pancreatitis kan genkendes ved alvorlig smerte i maven. Det udvikler sig pludselig og giver en ret udtalt ulejlighed. Børn i en bevidst alder (5-6 år, 7-8 år og ældre) kan godt beskrive deres følelser og angive præcis, hvor det gør ondt. Hos spædbørn manifesterer smerteangreb sig et stærkt råb og skubber benene til maven, i forbindelse med hvilke mødre ofte forveksler bugspytkirtelbetændelse med tarmkolik.

Smerten i et barn er primært koncentreret i den øvre del af mavenmange klager det lidt "giver" til højre side af kroppen. Akut angreb særegent for opkastning, i hendes forældre kan let skelne galla urenheder. Efter et anfald er der ingen sådan lettelse. begynder at føle sig syg igen. Temperaturen stiger ofte.

Det er vigtigt at være opmærksom på farven på urin og afføring. Hvis hovedet i bugspytkirtlen bliver betændt og stiger i størrelse, kan barnet udvikle sig mekanisk gul - udstrømningen af ​​galde er forstyrret, i forbindelse med hvilken dens farvestoffer kommer ind i blodet. Huden bliver hvidlig, øjnets hvide, urinen er mørk, og afføringen bliver tværtimod lys, næsten hvid.

Når tegn på akut pankreatitis er beskrevet, er det vigtigt at ringe til en ambulance. Men i de fleste tilfælde forekommer børns pankreatitis i mildere former, og alder spiller også en rolle: jo yngre barnet kan de mindre synlige tegn på pankreasygdom være.

Opmærksomhed bør tages imod symptomer som f.eks flatulens, oppustethed, gentagen kvalme og opkastning, løs afføring, tab af appetit. Temperaturen er normalt indenfor 37,0 grader og lidt højere baby ser ud bleg, tør mund.

Kronisk pancreas sygdom er skarpt ledsaget stærke smertefulde angreb. Fra tid til anden klager barnet normalt på smerter smerter i maven, der kan stige, hvis på tærsklen til barnet spiste noget fedt eller drak en sodavand samt i perioder med følelsesmæssig og psykologisk stress, stærk fysisk anstrengelse. Sådanne smertefulde angreb er også korte - fra en time og lang tid til flere dage.

Børn med kronisk patologisk proces i bugspytkirtlen er tilbøjelige til halsbrand, har nedsat appetit, ofte oplever kvalme, især efter at have spist, ofte lider af ustabil defecation - forstoppelse erstattes af diarré og omvendt.

Symptomer på komplikationer kan gradvist udvikle sig - barnet begynder at tabe sig, han udvikler pleurisy eller diabetes.

Hvordan diagnosticeres?

Selvdiagnose er ikke værd at gøre. Hvis ovenstående tegn vises, er det værd at besøge en læge for at gennemgå en detaljeret undersøgelse. Lægen vil kunne mistanke om tegn på pankreatitis hos et barn, når han palperer den epigastriske region, især hvis bugspytkirtlen er hævet og forstørret. Men diagnosen er lavet ikke kun af en kombination af symptomer og manuel forskning. En vigtig rolle spilles af laboratoriediagnostik.

Hvis et barn har akut pancreatitis, bestemmes et stort antal hvide blodlegemer, høje ESR-værdier i blodet. En mere præcis information tilvejebringes ved en biokemisk blodprøve - den kan bestemme den øgede aktivitet af bugspytkirtlenzymer samt et højt indhold af glukose i blodserumet. Tilstedeværelsen af ​​visse pankreas enzymer bestemmes også i afføringen.

Barnet foretager en ultralydsscanning af bugspytkirtlen, maven, galdeblæren. Ultralyd giver mulighed for at se om kirtlen er forstørret, uanset om der er hævelse, en forandring i dens form eller områder af nekrotiske læsioner, der har vist sig. Om nødvendigt kan computertomografi af abdominale organer eller MR blive anbefalet.

Efter at have været på en læge med karakteristiske klager, er det meget vigtigt, at han kan få så meget laboratorie- og instrumental information som muligt for at skelne mellem pankreatitis fra mavesår, akut cholecystitis, renal kolik, tarmobstruktion og appendicitis.

Hvordan man behandler?

Sådan behandles akut eller kronisk pancreatitis, afhænger af hvor stor læsning af kirtlen er, om der er komplikationer. I tilfælde af akut sygdom og forværring af kronisk er det under alle omstændigheder vigtigt at skabe betingelser, så kirtlen er i funktionel hvile, det vil sige, at terapeutisk fasting er ordineret i flere dage indtil angrebet trækker sig tilbage.

Akut pancreatitis kræver et barn på hospitalet (op til 3-4 år - med forældrene). Baby anbefales sengelus og mangel på mad, du kan ikke fodre noget. Du kan drikke mineralvand, hvis sammensætning er alkalisk. Barnet administreres en glucoseopløsning, hemodez, enzympræparater. Efter 2-3 dage ordineres en terapeutisk kost, hvor bugspytkirtlen ikke producerer for meget enzymer.

Sådan ernæring indebærer fuldstændig forbud mod fede og stegte retter på koncentreret kød bouillon, svinekød, svinefedt, slagteaffald, alle røget, pølser og pølser, olieholdige fisk, dåse, syltede, saucer, æg, krydderier, råløg, hvidløg, bønner, spinat, bananer , granatæble, druer, slik, kakao og brus, søde kager. Barnets menu ligner en gastritismenu, der omfatter grøntsagsgryder, Mos kartofler, Mos kartofler, grøntsagssupper, kogt og bagt kød, fjerkræ og fisk. Blandt mineralvand foretrækkes Yessentuki (nr. 4.17) og Narzan.

Hvis et barn har kronisk pankreatitis, betragtes anæstesi som den vigtigste taktik i behandling. Desuden er det vigtigt at planlægge barnets ernæring, således at gentagne exacerbationer udelukkes.

På tidspunktet for rehabilitering efter angrebet kan lægen ordinere lægemidler. pankreatiske enzymer (pancreatin, creon) - Disse stoffer vil bidrage til fordøjelsesprocesserne, mens de selv lægger lidt i bugspytkirtlen. Det er vigtigt at overvåge dagens tilstand, ernæring. Behandling er mulig hjemme.

En nøjagtig liste over lægemidler, som en læge kan ordinere til en lille patient, vil kun blive rapporteret af lægen selv efter undersøgelsen, fordi der også gives andre lægemidler til eliminering af de dermed forbundne symptomer og patologier: antibiotika, hormonelle lægemidler og antispasmodika anvendes. Behandlingen er også individuel.

I alvorlige tilfælde, når konservativ behandling ikke hjælper, og de ødelæggende ændringer i kirtlen udvikler sig, kan kliniske anbefalinger udføre kirurgisk behandling - resektion af kirtlen, nekrotomi, fjernelse og dræning af en kirtelabces.

prognoser

Mange forskere har viet deres monografier til pancreatitis, men selv i dem vil du ikke finde en overflod af oplysninger om forudsigelse - dette er en meget individuel sygdom. Generelt kan det bemærkes, at milde former for akut reaktiv pankreatitis hos børn har ret gunstige fremskrivningerhvis selvfølgelig forældre og læger straks gav barnet den nødvendige hjælp og behandling. Lidt værre end prognosen for hæmoragisk og purulent form af sygdommen. Med pankreasnekrose er sandsynligheden for død høj.

I den kroniske form af bugspytkirtel sygdom er det svært at lave forudsigelser - det hele afhænger af hvor ofte og hvor alvorlig sygdommen er.

Hvis et barn spiser korrekt, fører en sund livsstil, gennemgår regelmæssigt forebyggende behandling for at forhindre tilbagefald, modtager den nødvendige spa-behandling, som han har brug for, så vurderes forudsigelserne også som ganske gunstige.

Udtalelse fra Dr. Komarovsky

Den anerkendte børnelæge Yevgeny Komarovsky hævder, at pankreatitis er en sygdom med en forkert livsstil, og det er altid lettere at forhindre end at helbrede det (medmindre det er en arvelig form for sygdommen). Til forebyggelse af denne sygdom foreslår lægen en række foranstaltninger.

 • Overfyld ikke barnet, tving ham ikke til at spise alt til smulerne - det er her, hvor de forkerte spisevaner begynder at danne sig.
 • Sørg for omhyggeligt at produkterne på barnets bord behandles temmelig godt, så de har en gyldig holdbarhed.
 • Fra en tidlig alder lære dit barn at mobilitet og aktivitet. Liggende livsstil, dovenskab og konstant visning af tegnefilm i kombination med chips eller hamburgere kan føre til fedme af indre organer, herunder bugspytkirtlen.
 • Lær dit barn at spise sund mad, hvis han ikke kan lide det (som slet ikke er usædvanligt), skift mad, arrangere og servere retter forskelligt, så de er mere attraktive. Et sultent barn vil spise hvad der tilbydes - dette er den gyldne regel.
 • Hær og foryng din baby, gå mere i luften, brug tørre og kølige bade.

Det er ikke nødvendigt af nogen grund at give barnet piller (fra hovedet, fra præsterne, fra udslæt osv.). Ukontrolleret og overdreven medicin er en af ​​hovedårsagerne til børnepankreatitis.

anmeldelser

Ifølge forældrene er det sværeste at vedligeholde diæt anbefalet af læger i behandlingen af ​​pancreatitis hos et barn. Med en madpause, hvis fødevaren slet ikke anbefales, efter angrebet, begynder barnet at spørge om mad næste morgen, og derefter kræves jernens vilje fra forældrene. I nogle tilfælde, hvis børnene er over 3 år, har læger lov til at drikke en lille mængde vand med honning.

Ved behandling af kronisk pankreatitis erkender mødre ofte, at det ikke er muligt at modstå den anbefalede kost i lang tid. Alligevel er der nedbrud (på ferie, for eksempel). De fleste hævder det Det er disse nedbrydelser, der fører til udbrud af smerte og ubehag, diarré, men efter genoptagelse af ordentlig ernæring går alt væk. Som erfarne forældre siger det efter nogle år med en korrekt kost, at fødevarer, der tidligere blev forbudt, gradvis kan føjes til et barns kost i små portioner. Med en rimelig indledning lider barnets tilstand ikke.

Om pancreatitis hos børn, se følgende video.

Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. Ved de første symptomer på sygdommen skal du konsultere en læge.

graviditet

udvikling

sundhed